21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialOpozantul lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, acuză autorităţile ruse că îl spionează

Opozantul lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, acuză autorităţile ruse că îl spionează

Avocatul rus Aleksei Navalnîi, unul dintre principalii opozanţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat luni că a descoperit microfoane ascunse în pereţii sediului asociaţiei sale anticorupţie din Moscova şi a acuzat autorităţile că îl spionează, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Acest avocat şi blogger a anunţat într-un mesaj postat pe contul său de Twitter că nişte colegi de-ai săi au descoperit un dispozitiv de ascultare, după ce au scanat cu ajutorul unor detectoare speciale pereţii biroului în care funcţionează Asociaţia Rospil.

Navalnîi a publicat pe site-ul său mai multe fotografii în care apare ceea ce pare să fie un microfon negru, legat la un fir roşu şi unul alb, ascunse de-a lungul unui perete.

„Iată-le, (acestea sunt) microfoanele ascunse de către agentul ceh (Aleksandr) Bastrikin”, a scris Navalnîi în mesajul postat pe Twitter, referindu-se la directorul Comitetului de anchetă al Rusiei, echivalentul poliţiei federale americane, FBI.

La sfârşitul lui iulie, Navalnîi l-a acuzat pe Bastrikin, în baza unor documente, că are interese financiare şi imobiliare personale în Cehia. Bastrikin a dezminţit aceste acuzaţii.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Interne a declarat pentru agenţia Itar-Tass că poliţia efectua verificări la faţa locului, în urma anunţului lui Navalnîi.

În iunie, opozantul a anunţat că i-a fost piratat contul de Twitter, acuzând Comitetul de anchetă din Rusia, care efectuează investigaţii împotriva sa, că se află la originea acestei operaţiuni.

Săptămâna trecută, Comitetul de anchetă l-a inculpat pe Navalnîi pentru „deturnare la scară largă”, o infracţiune pentru care acesta riscă până la zece ani de închisoare. Navalnîi a acuzat puterea că a ordonat această procedură împotriva sa.

Aleksei Navalnîi a devenit cunoscut prin intermediul unui blog şi unui site foarte populare în cadrul luptei sale hotărâtă împotriva corupţiei şi denunţării unor fraude vaste în cadrul unor mari întreprinderi publice, ca de exemplu banca VTB sau compania care deţine monopolul în domeniul oleoductelor, Transneft.

Bloggerul a devenit unul dintre liderii unei mişcări de contestare a lui Putin, care a izbucnit în decembrie, în urma alegerilor legislative, marcate, în opinia opoziţiei, de fraude masive.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă