15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecial„Reţete” identice pe relaţia București - Moscova: Opozanții lui Putin, arestați pentru...

„Reţete” identice pe relaţia București – Moscova: Opozanții lui Putin, arestați pentru că și-au luat copiii la proteste

Uniunea Europeană a cerut autorităților de la Kremlin „să îi elibereze fără întârziere pe manifestanții pașnic” care au fost arestați cu sutele duminică în timpul unor proteste împotriva corupției.

Kremlinul a răspuns că manifestația nu a fost autorizată și, mai mult, demonstranții au venit în piață cu copiii, supunându-i riscului de a fi afectați de posibile violențe.

„Nu putem fi de acord cu organizatorii marșului de duminică, care au permis să fie luați copiii la acțiune, punându-le viața în pericol”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.

SUA și UE cer eliberarea arestaților

Într-un comunicat al Uniunii Europene erau condamnate „operațiunile poliției din Federația Rusă, care a încercat să disperseze manifestanții și a arestat sute de cetățeni, printre care și pe liderul opoziției, Aleksei Navalnîi, împiedicând cetățenii să își exercite libertățile fundamentale, printre care libertatea de expresie, de asociere și de adunare pașnică, înscrise în Constituția rusă”. Uniunea Europeană a cerut autorităților ruse să își respecte pe deplin angajamentele internaționale, să respecte drepturile constituționale ale cetățenilor și să îi elibereze fără întârziere pe manifestanți. La rândul ei, Casa Albă a condamnat arestările, subliniind că acest lucru reprezintă un afront adus democrației. 

Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a respins aceste apeluri și a acuzat Occidentul că folosește un standard dublu în evaluarea demonstrațiilor așa-zise anticorupție. Kremlinul a subliniat că aceste demonstrații au loc „în interesul cuiva” și că nu s-au desfășurat în cadru legal. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a mai declarat că există informații că s-au promis bani pentru participanții minori care ar fi fost arestați sau ar fi avut de suferit de pe urma intervenției poliției. Nu a specificat cine ar fi promis banii, dar, probabil, este vorba tot de „suspectul de serviciu”, George Soros, un vechi inamic al propagandei pro- Putin.

17 asociați ai lui Navalnîi au fost arestați

Liderul Opoziției, Aleksei Navalnîi, 40 de ani, și sute de demonstranți au fost arestați duminică în timpul unor manifestații anticorupție de la Moscova și din alte orașe din Rusia, în ceea ce s-a numit cea mai puternică mobilizare împotriva președintelui Vladimir Putin, de la preluarea noului său mandat, în 2012. Demonstrațiile de duminică au cuprins și regiuni în care, de regulă, Vladimir Putin este votat masiv, cum ar fi Chita, în Siberia, și Makacikala, în Daghestan.

Navalnîi a lansat un apel la organizarea acestor proteste după ce, la jumătatea lunii martie, a publicat un raport în care îl acuza pe premierul rus, Dmitri Medvedev, că deține controlul asupra unui imperiu imobiliar, prin intermediul unui ONG.

Înregistrarea video publicată de opozantul rus pe YouTube, în care a descris tacticile la care ar fi recurs premierul rus pentru a da tunuri imobiliare, a fost vizionată de peste 11 milioane de ori. Dmitri Medvedev nu a făcut nicio declarație cu privire la acuzațiile aduse de Navalnîi, jurist de meserie. Opozantul denunță de câțiva ani, pe blogul său, corupția la nivel înalt din Rusia și și-a anunțat deja intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2018.

Aleksei Navalnîi a apărut ieri în fața tribunalului, prilej cu care și-a făcut un selfie, postând pe Twitter comentariul: „Va veni timpul când și noi îi vom aresta pe ei, dar atunci va fi o judecată cinstită.” Navalnîi riscă o pedeapsă de 15 zile de închisoare pentru organizarea unui marș neautorizat. El mai are la activ două condamnări cu suspendare, pentru fraudă, considerate „politice”. De data asta, riscă să ia condamnare cu executare, inclusiv pentru cele cu suspendare, dacă va fi considerat recidivist. Concomitent cu arestarea lui, au mai fost arestați 17 asociați, care se aflau la birou, monitorizând desfășurarea marșului anticorupție. Televiziunea de stat a ignorat total protestul, iar autoritățile nu au făcut nicio declarație pe marginea evenimentelor.

Cele mai citite

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă