19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialOpere de arta furate in Austria, evaluate la kilogram pentru despagubiri

Opere de arta furate in Austria, evaluate la kilogram pentru despagubiri

» 510 euro pentru 39 de lucrari semnate de 11 artisti plastici profesionisti, adica mai putin de 50 de lei pentru o lucrare. Aceasta este despagubirea pe care firma de transport TNT Romania a oferit-o victimelor furtului inregistrat in luna mai anul trecut pe teritoriul Austriei, dupa ce lucrarile au fost evaluate la kilogram.

Camionul in care erau transportate tablourile pictorilor bacauani, dinspre Franta spre Romania, si care a disparut in Austria a ramas negasit.
Lucrarile fusesera expuse in regiunea Limousin, printr-un parteneriat intre Consiliul Judetean Bacau si Consiliul Regional Li-mousin. Reprezentantii firmei transportatoare spun ca valoarea "marfii" s-a stabilit la kilogram, pentru ca lucrarile nu erau asigurate. Astfel, valoarea tablourilor s-a rezumat la 51 de kilograme. In timp ce artistii raman cu paguba, consilierii judeteni res–ponsabili ridica din umeri. "Nu cred ca exista vreun vinovat aici. Este o intamplare nefericita. Singura noastra contributie a fost sa-i punem in legatura si sa-i sprijinim cu documentatia. Daca domnii pictori tineau foarte mult la lucrari, puteau sa le asigure individual", a declarat Luciana Pascu, consilier in cadrul Directiei de Integrare Europeana a Consiliului Judetean Bacau.

 

Artistii carora li s-au furat lucrarile sunt in continuare extrem de nemultumiti. "Suntem nemultumiti, dar ce putem face?", ne-a declarat Dionis Puscuta, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania Filiala Bacau.
Cea mai mare pierdere a inregistrat-o artistul plastic Ilie Boca, ale carui lucrari se vand cu preturi care ajung la mii de euro. In transportul disparut artistul bacauan avea cinci tablouri. "Cinci sute de euro pe toate lucrarile este o bataie de joc! Am trimis in atatea tari tablouri, dar nu mi s-a mai intamplat niciodata asa ceva. Consiliul Judetean ar putea macar sa ne despagubeasca si sa faca un album cu toti artistii de aici", a spus Ilie Boca. Pictorul Ion Visai spune ca banii pe care ar urma sa-i primeasca pe cele trei lucrari nu i-ar ajunge nici macar pentru cartoane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă