20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialOperatiunea "Cecuri false pentru fraieri"

Operatiunea „Cecuri false pentru fraieri”

Politistii ilfoveni au inceput urmarirea penala impotriva membrilor unei importante grupari de escroci, anihilata la sfarsitul anului trecut. Intr-o singura luna, gruparea a reusit sa dea nu mai putin de 32 de “tepe” cu cecuri false, prejudiciul total ridicandu-se la peste 17 miliarde lei vechi.
Anchetatorii au ramas surprinsi de ingeniozitatea escrocilor si atentia acestora pentru detalii, impinsa aproape de extrem. “Creierul” intregii afaceri era Marian Serafim, de 36 ani, iar complicii sai, Nicusor Rosu si Gheorghita Botomei.

Panza de paianjen

Primul pas a fost achizitionarea, pentru cateva milioane de lei vechi, a unei firme falimentare, care insa poseda carnet de cecuri, facturi fiscale personalizate si stampile. In martie 2006, Serafim a pus ochii pe firma ALCCOM G 2010 SRL, care nu mai avea activitate. Dupa ce au preluat-o prin cesiune, cei trei au inchiriat un apartament din Capitala, unde au amenajat sediul societatii. Marian Serafim a vrut sa imagineze escrocheria perfecta, in care riscul de a fi prins sa fie nul, iar profitul maxim. De aceea mecanismul a fost pus la punct pana in cele mai mici detalii. Administrator al ALCCOM a fost numit Gheorghita Botomei, care poate fi considerat o victima, pentru ca inca din start i s-a rezervat rolul de tap ispasitor. Serafim si-a atribuit functia de director general, cu contract de munca in regula, vizat chiar si la ITM Bucuresti. Pentru a fi cat mai credibili si a face fata cu succes oricarei eventuale verificari din partea unor clienti mai suspiciosi, escrocii au deschis pe numele firmei ALCCOM conturi in banca si posturi telefonice. Victimele erau invitate la “sediul” firmei, unde erau incheiate afacerile.

“Creierul” n-a semnat nici un act

Odata puse la punct toate detaliile, Serafim si complicii sai au trecut la fapte. Intr-o singura luna, cei trei au achizitionat marfuri in valoare de peste 17 miliarde lei vechi, pe care le-au revandut apoi, sub pretul pietei. “Directorul” incheia afacerile, plata facandu-se cu cecuri sau bilete la ordin care urmau sa intre la plata abia peste o luna. Serafim a avut grija sa-si acopere toate urmele, documentele de plata purtand, fara exceptie, doar semnatura “administratorului” Botomei. Marfurile cumparate erau de o diversitate foarte mare, de la mobila, parchet, materiale de constructii, pana la cereale si chiar furaje. Cu doar doua zile inainte ca firmele pacalite sa incerce sa incaseze cecurile si, implicit, bancile sa raporteze incidentele de plata, Marian Serafim si-a facut iesirea din scena, desfacandu-si contractul de munca de la ALCCOM. Politia Ilfov l-a retinut pe Serafim, care nu a incercat sa se ascunda, cu intentia de a-si proba, astfel, “buna-credinta” si “neimplicarea”. Au disparut, insa, Botomei si Rosu, primul fugind in Spania, iar cel de-al doilea la Iasi, unde a si fost prins dupa ce a dat o alta “teapa” cu cecuri false. La ancheta, Marian Serafim a sustinut ca este nevinovat, fiind deja concediat in momentul incidentelor de plata. El a mai aratat ca toate cecurile fusesera semnate doar de Botomei.
Judecatorii au decis ca Serafim sa fie cercetat in stare de libertate. Victimele au ramas cu buza umflata, Politia recuperand doar un transport de parchet in valoare de aproximativ un miliard de lei, gasit in depozitul unei firme din Ramnicu Valcea.

“Sunt inca multi prosti in Romania!”

Extrem de versati, escrocii se bazeaza pe naivitatea victimelor. Daniel Meciu, capul unei retele infractionale, anihilate chiar saptamana trecuta tot in Ilfov, a sintetizat foarte bine principiul escrocheriilor. Aratand un total dispret pentru victimele sale, Meciu le-a spus, filosofic, anchetatorilor: “Sunt inca multi prosti in Romania!”. Daniel Meciu are un cazier impresionant, fiind cercetat doar in judetul Ilfov in cinci dosare penale pentru inselaciuni. Meciu si “locotenentii” sai au fost capturati saptamana trecuta, dupa ce au inselat doua firme, de la care au luat marfuri de 300 milioane lei vechi cu bilete la ordin false.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă