21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialOperatiunea CAZAREA

Operatiunea CAZAREA

In anul universitar 2006-2007, care se deschide oficial astazi, in jur de 60.000 de studenti din toata tara vor fi nevoiti sa apeleze la o gazda particulara, capacitatea de cazare din caminele universitatilor (in jur de 120.000 locuri) neputand acoperi toate cererile. Potrivit lui Florentin Gust, liderul Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, nici in Capitala capacitatea de cazare nu acopera toate cererile, cele 30.000 de locuri fiind total insuficiente pentru cele aproximativ 60.000 de solicitari. “Lipsa locurilor din camine poate duce la incercari de frauda din partea studentilor sau administratorilor. Acolo unde cererea depaseste oferta, spaga isi face locul”, spune Florentin Gust.

Bagaje, nervi, aglomeratie, nerabdare, imbranceli, nemultumiri – cam asa se poate descrie pe scurt cazarea studentilor la camin. Momentul de varf al cazarii s-a inregistrat sambata si duminica, cand centrele universitare s-au umplut de studentii veniti din alte localitati. Daca in unele universitati cazarea s-a facut ceva mai bine, in altele a fost un adevarat calvar. Cel mai elocvent exemplu in acest sens este Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti, unde lipsa de organizare si dezinteresul si-au spus pe deplin cuvantul. Practic, pentru a evita spargerea geamurilor si chiar ranirea unor persoane, a fost nevoie de interventia politistilor si a jandarmilor, cateva echipaje sosind la UTCB la ora 11.30.

Politisti care fac treaba administratiei

Sutele de studenti din curtea caminelor UTCB, destui insotiti si de parinti, care s-au imbulzit sa intre si sa-si ia in primire locul, si lipsa totala de organizare au facut ca sambata dimineata sa se produca o imbulzeala de nedescris. Fara o organizare bine pusa la punct, la un moment dat s-a ajuns in situatia in care oricand geamurile de la usa de intrare puteau ceda si unii studenti sa se raneasca. Obisnuiti cu atmosfera infernala de la cazare, politistii de la Sectia 7 Politie, ajutati si de cativa jandarmi, au sarit in ajutor, incercand sa faca ceva ordine si studentii sa intre pe rand, sa-si achite taxa si sa-si ia locul in primire. Asa se face ca munca unui functionar al UTCB care sa strige lista cu studentii care urmau sa fie cazati a fost facuta de unul dintre politisti, desi rolul acestora este cu totul altul.

“Bataie de joc”

“Este o adevarata bataie de joc. Am venit de dimineata de la Nehoiu, din judetul Buzau, si pana acum nu stim daca baiatul nostru o sa prinda un loc in camin. Cererea am depus-o mai de mult, nu au pus nici macar o sampila pe ea, sa stim ca a fost inregistrata, nu ni s-a oferit nici o informatie, oricate telefoane am dat. Stam ca prostii si sunt total dezamagita de ce am vazut aici. Nici macar nu stim ce o sa gasim in camere, ca inca mai sunt muncitori care lucreaza. Nu stiu ce au facut toata vara de nici acum nu sunt gata lucrarile. Si, oricum, daca prindem loc vom fi nevoiti sa mai facem un drum, sa aducem bagajele, ca nu ne puteam cara cu ele fara sa stim ceva precis. Daca nu o sa prinda loc, o sa-l retrag si o sa mearga anul viitor la alta facultate. Nu ne permitem sa platim o gazda”, ne-a spus mama unuia dintre studenti. La fel de nemultumita, o alta tanara a intrat in vorba si, de asemenea, s-a plans de proasta organizare. “Am batut 400 de km pana aici si nu stim ce se intampla cu cazarea. Degeaba au un site frumos pe Internet daca nu ofera nici un fel de informatii utile.”

Deficit de locuri de aproape 30%

De lipsa informatiilor ne-am lovit si noi, accesul jurnalistilor fiind total interzis. De altfel, ca sa nu ne bagam prea mult nasul in organizarea fabuloasa a UTCB, am fost plimbati de la o facultate la alta pentru a vorbi cu directoarea caminelor, care ba era in camin, ba era la centrul de cazare. La fel de buimac era si unul dintre reprezentantii studentilor, care verifica repartitia la camin si care prezenta in culori foarte rozalii “operatiunea cazare”.
“La fete stam foarte bine, acoperirea este de aproape 90%. Doar la baieti deficitul de locuri este mai mare, poate spre 25-30%, dar nu am acum toate datele”, ne-a spus studentul, asaltat de cererile colegilor sai din provincie. Brambureala si totalul dezinteres erau vizibile peste tot. Pe langa camine erau insirate maldare de gunoaie si resturi de materiale de constructii, carora li se adaugau mobilierul vechi dezafectat din camere si tocurile de geamuri inlocuite, toate aruncate de-a valma in curtea interioara a UTCB. Sa se fi pastrat ferestrele vechi si geamurile pe post de material didactic pentru viitorii studenti ai Romaniei membre UE? Cine stie…
Proasta organizare a cazarilor nu intereseaza in nici un fel conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii.
“Daca au autonomie universitara la bine, atunci sa se descurce si in problema cazarilor. Nu este treaba noastra sa-i organizam. Cand eram responsabil cu cazarea la Cluj, nu venea rectorul la mine sa-mi rezolve problemele. Unii sunt mai bine organizati, altii mai rau, dar tine de fiecare universitate in parte”, ne-a spus sec ministrul Educatiei si Cercetarii, dupa ce l-am intrebat daca stie de haosul de la UTCB, in particular, si de proasta organizare a cazarilor, in general.

La Universitatea Bucuresti, ceva mai bine

La Caminul Kogalniceanu al Universitatii din Bucuresti, din apropierea Operei Romane, cazarea mergea ceva mai bine, in sensul ca nu s-a cerut ajutorul jandarmilor. Dar tot cu asteptari, nervi si pe baza de liste. Aici, in fiecare dimineata s-a facut o lista cu cate 100 de persoane care urmau sa fie cazate in ziua respectiva. In raport cu locurile existente – 638 pentru facultatile Drept, Matematica, Istorie, Limbi straine, Teologie, Chimie, Biologie, Geografie – s-au acoperit doar 40% din cereri, restul studentilor fiind nevoiti sa apeleze la gazda. Sambata, la ora 13.30, erau cazati 68 din cei 100 de studenti programati in ziua respectiva.
“Sunt de la ora 8.30 si eram deja pe pozitia 90 pe lista pentru astazi (sambata – n.n.). Cred c-o sa ma apuce seara, dar bine ca macar am un loc la camin. In anul I nu am avut loc, pentru ca nu am avut o medie foarte mare la admitere, unul din criteriile pe baza carora se fac cazarile”, ne-a spus Andrei, care a terminat anul I cu media 9,25 si astfel a prins locul mult-visat la camin.
“Stam de dimineata si poate reusim astazi (sambata – n.n.) sa ajungem in camera. Daca nu, o sa reluam coada maine dimineata (duminica – n.n.). Am inteles ca o sa ne dea totusi cheia de la camera, sa avem unde dormi peste noapte. Baile sunt refacute si arata foarte bine, dar camerele sunt cam nasoale. Poate a noastra o sa arate mai bine, nu stim”, ne-a spus Simona, o studenta din Buzau.
Daca destule universitati nu sunt capabile sa faca nici macar o banala repartitie la camin, cum vor putea face fata provocarilor si concurentei din Uniunea Europeana, care nu mai este doar o dorinta, ci o certitudine din ianuarie 2007?

Cele mai citite

Victor Ponta despre candidatura lui Ciolacu la președinție: Vor să-i rupă gâtul!

Victor Ponta, fost președinte al PSD și actual consilier al șefului PSD, îl avertizează pe Marcel Ciolacu că liderii PSD care îi cer să...

Olaf Scholz dezaprobă condițiile impuse de Putin pentru pace în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a denunţat sâmbăta condiţiile impuse de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a negocia cu Ucraina, spunând că acestea echivalează cu...

De ce trebuie să țină cont fotbaliștii Naționalei, ca să nu joace la EURO precum clasa politică de pe Dâmbovița

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă