Programul Naţional de Reconstrucţie Mamară, început şi la Constanţa, în luna noiembrie a anului trecut, se derulează în condiţii optime şi cu reuşite, spune medicul-şef al Secţiei Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa, Bogdan Caraban. Operaţiile efectuate de către echipa de specialişti se desfăşoară în noul bloc operator, recent dotat cu aparatură de ultimă generaţie.
Până în prezent, de la demararea Programului Naţional de Reconstrucţie Mamară, au avut loc şapte intervenţii de acest gen.
Cea mai recentă operaţie a fost în cazul unei femei de 45 de ani. „În premieră pentru Constanţa am realizat o reconstrucţie bilaterală de sân. Pacienta suferise o intervenţie chirurgicală mutilantă în urmă cu patru ani, mai precis amputaţia ambilor sâni. S-au folosit două dispozitive speciale, numite expandere, montate la nivelul sânilor. Pacienta este bine, a fost externată“, a menţionat medicul-şef.
Operații gratuite
Acesta a mai subliniat faptul că operaţiile de reconstrucţie mamară care se desfăşoară în cadrul Programului Naţional de Reconstrucţie Mamară sunt gratuite.
„Vreau să transmit tuturor doamnelor care au nevoie de această intervenţie chirurgicală că mă pot aborda direct în Clinica de Chirurgie Plastică, fără nici un fel de problemă. Nu este nevoie de absolut nimic în afară de cardul de asigurat validat la medicul de familie şi de biletul de trimitere. Există o listă de aşteptare, pacientele sunt înscrise şi în momentul în care le vine rândul sunt operate. Realizăm cam două operaţii pe lună. Şi îngrijirile postoperatorii sunt foarte importante“, explică Bogdan Caraban.
Pe lista de aşteptare se află în prezent şase paciente
În Clinica de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă din Constanţa există o echipă mixtă de evaluare, formată din chirurg plastician, medic oncolog şi psihiatru. „Pacientele au nevoie de aviz oncologic şi de aviz psihiatric, pentru a vedea că sunt stabile din punct de vedere psihic, în aşa fel încât să poată să suporte această intervenţie chirurgicală. Până acum, operaţiile au fost reuşite“, a precizat medicul, care completează că secţia constănţeană a primit şi pentru primul trimestru al anului 2015 bugetul necesar. Este vorba de aproximativ 35.000 de lei, bani necesari pentru şapte paciente.
Aviz oncologic şi psihiatric
Printre criteriile cele mai importante pentru ca pacientele să fie apte pentru efectuarea unei intervenţii de reconstrucţie mamară sunt vârsta, care nu trebuie să fie mai mare de 60 de ani, apoi să existe cel puţin doi ani de la intervenţia chirurgicală iniţială, să existe acordul oncologului şi al psihiatrului. De asemenea, pacientele nu trebuie să efectueze tratament de chimioterapie sau radioterapie în prezent.
"Nu este nevoie de absolut nimic în afară de cardul de asigurat validat la medicul de familie şi de biletul de trimitere. Există o listă de aşteptare, pacientele sunt înscrise şi în momentul în care le vine rândul sunt operate.“ Dr. Bogdan Caraban