10.7 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialOPEC nu mareste productia de petrol

OPEC nu mareste productia de petrol

Consumul de petrol la nivel mondial va creste intrucat incepe iarna, dar nu este sigur daca Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol va trebui sa majoreze productia pentru a raspunde cererii din sezon, a declarat ministrul Petrolului din Arabia Saudita, Ali al-Naimi.

Statele consumatoare exercita presiuni asupra OPEC, pentru a majora furnizarile de titei, astfel incat sa determine scaderea pretului barilului de petrol, care a atins in urma cu 2 saptamani un nivel record, situat in jurul valorii de 100 de dolari.

Ali al-Naimi, considerat cea mai influenta personalitate din OPEC, a afirmat ca cererea de petrol creste in mod normal in fiecare iarna, dar asta nu inseamna ca se va decide majorarea productiei, la intalnirea organizatiei de saptamana viitoare.

Naimi a spus ca exista o neconcordanta intre indicatorii fundamentali si majorarea preturilor, care a fost determinata de deprecierea dolarului, de investitiile speculative si de factori geopolitici.

Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol la nivel mondial, a sustinut la intanirea OPEC din luna septembrie o majorare a productiei cu 500.000 de barili pe zi, pentru a calma temerile natiunilor consumatoare cu privire la impactul pe care il vor avea preturile mari asupra economiei.

Indonezia, care are o influenta limitata asupra politicii Organizatiei, intrucat este unul dintre cei mai mici producatori din grup, a anuntat ca va sustine o noua majorare a productiei de petrol. Alti reprezentanti ai statelor membre OPEC au afirmat ca un nivel mai ridicat al productiei nu este necesar, intrucat pietele sunt aprovizionate.

In luna noiembrie, Agentia Internationala pentru Energie a revizuit in scadere estimarile privind nivelul cererii mondiale de petrol pentru trimestrul al patrulea al acestui an si pentru 2008, sustinand ca apropierea pretului petrolului de nivelul de 100 de dolari pe baril a afectat deja consumul.

Cele mai citite

Piedone reconfirmă candidatura la Primăria Capitalei: “Nu mă ascund după perdea!”

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, și-a reconfirmat candidatura la Primăria Capitalei din partea Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), marți seara, în direct. Anunţul...

Parlamentul European aprobă pedepse de până la zece ani de închisoare pentru infracțiuni de mediu

Parlamentul European a aprobat înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni de mediu, care pot ajunge, de acum înainte, până la zece ani de închisoare. Eurodeputații au aprobat...

Camera Deputaților a decis înfiinţarea “listei negre” antidrog

Camera Deputaților a votat marţi în favoarea unui proiect de lege care introduce înființarea Registrului Național Automatizat pentru persoanele implicate în infracțiuni legate...
Ultima oră
Pe aceeași temă