26 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecial"OO!", cea mai buna comedie

„OO!”, cea mai buna comedie

Festivalul National de Comedie de la Galati s-a incheiat cu victoria spectacolului "OO!", montat de Alexandru Dabija la Piatra Neamt, si o "Zmerura de Aur", numita "Arici".

» In premiera, mai multi galateni iubitori de teatru, neimplicati in festival sau in vreo forma de asociere, si-au unit eforturile pentru a acorda Premiul pentru debut "Sandu Parvu".

Gala decernarii premiilor si recitalul sustinut pe scena Teatrului dramatic Fani Tardini de actorii Ileana Stana Ionescu si Ion Lucian au marcat finalul  celei de-a 20-a editii a Festivalului National de Comedie de la Galati, care le-a oferit spectatorilor, timp de noua zile, un regal cu cele mai bune spectacole de comedie montate pe scenele teatrelor din tara. Castigatorul festivalului a fost spectacolul "OO!", pus in scena la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, care pe langa "Premiul pentru cel mai bun spectacol" a obtinut si "Premiul pentru regie", acordat lui Alexandru Dabija. Juriul condus de actorul Constantin Codrescu si din care au facut parte Marinela Tepus, Daria Dimiu, Tino Geirun si stefan Oprea, a introdus in premiera si o evidentiere a nereusitelor, Premiul "Arici", asemanator "Zmeurei de Aur", fiind menit sa intepe spectacolele care nu au convins.

 

In acest an, Premiul "Arici" a fost acordat reprezentatiilor "Chirita europarlamentara", de la Teatrul de Stat din Oradea si "Barbierul din Sevilla feat. Cehov", pusa in scena la Teatrul de Nord din Satu Mare. Aceeasi binevenita exigenta a juriului a determinat si neacordarea la editia din acest an a premiilor pentru "interpretare masculina". In schimb, la sectiunea de "interpretare feminina" au fost distinse trei actrite: "Premiul pentru interpretare feminina" i-a fost acordat Catalinei Iesanu, de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, pentru rolurile din spectacolele "OO!" si "Un barbat si mai multe femei", iar Valentinei Popa si Oanei Albu de la Teatrul Mic din Bucuresti le-a fost acordata cate o mentiune pentru rolurile din "Jacques sau supunerea".

 

Intrutotul laudabila este initiativa unor galateni iubitori de teatru, care desi nu au avut nici o legatura cu organizarea acestui festival, au tinut sa acorde un premiu pentru debut, un premiu care sa readuca in amintire memoria lui Sandu Parvu, fost actor la tinerete si devenit in perioada in care a lucrat la Casa de Cultura a Studentilor din Galati un intemeietor si sustinator al trupelor de teatru studentesc si de umor, care prin montarile curajoase au obtinut premii valoroase la festivalurile nationale, dar si un sustinator ale trupelor de jazz, rock si folk autentic. Premiul "Sandu Parvu" le-a fost acordat celor patru tineri actori, care in aceasta stagiune au debutat pe scena Teatrului Dramatic Fani Tardini din Galati, in spectacolul "Tot ce se da", Cosmin Panaite, Tania Ganea, Iulian Costea si Marius Smantana.

 

"Premiul special al juriului" a revenit spectacolului "Rencontres" al Companiei "Passe-Partout" din Bucuresti, iar "Premiul pentru scenografie" i-a fost acordat lui stefan Caragiu, pentru scenografia reprezentatiilor "Auditia", montata la Teatrul National din Iasi, si "Jacques sau supunerea", pusa in scena la Teatrul Mic din Bucuresti. Premiul cotidianului local "Viata Libera" i-a fost acordat actorului Lucian Panzaru, pentru rolul Falstaff, din piesa cu acelasi nume.

Cele mai citite

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se opune ca țara sa să devină „patrie alternativă” pentru palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a exclus categoric marţi orice posibilitate ca ţara sa să servească drept "patrie alternativă" pentru palestinieni, avertizând că...

Proiect: Valoarea tichetelor de creșă ar putea crește începând cu octombrie 2024

Ministerul Muncii a lansat recent în dezbatere publică un proiect de act normativ care prevede majorarea valorii tichetelor de creșă începând din luna octombrie...

Decizie definitivă: Klaus Iohannis a pierdut și a doua casă și trebuie să dea înapoi banii pe chiriile încasate

Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, pierd definitiv casa din Sibiu care poate fi înregistrată în patrimoniul statului român  Înalta Curte de Casație...
Ultima oră
Pe aceeași temă