12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialONU şi Franţa bombardează Coasta de Fildeş

ONU şi Franţa bombardează Coasta de Fildeş

Forţele ONU şi ale Franţei au bombardat luni, la Abidjan, ultimele bastioane ale preşedintelui în exerciţiu al Coastei de Fildeş Laurent Gbagbo, inclusiv palatul şi reşedinţa sa, în ziua în care combatanţii lui Alassane Ouattara angajau o ofensivă pentru a pune capăt regimului Gbagbo, relatează AFP, citat de Mediafax.

Forţele lui Ouattara, preşedintele recunoscut de comunitatea internaţională, urmau să lanseze “asaltul final” contra palatului prezidenţial şi reşedinţei lui Gbagbo, în noaptea de luni spre marţi.

La peste patru luni de la începutul unei crize postelectorale care aproape a degenerat în război civil, ONU şi fosta putere colonială franceză au luat ca ţinte patru locuri pe care nu au reuşit să le cucerească, în ultimele zile, combatanţii pro-Ouattara.

Misiunea ONU în Coasta de Fildeş (ONUCI) şi forţa franceză LICORNE au deschis focul asupra unităţilor militare de la Agban şi Akouedo, dar şi asupra palatului şi reşedinţei prezidenţiale.

“Am cooperat cu forţa franceză LICORNE”, a anunţat purtătorul de cuvânt al ONUCI, Hamadoun Toure.
“Am lansat operaţiunea destinată protejării populaţiilor, scoţând din stare de funcţionare armele grele utilizate de forţele speciale ale lui Laurent Gbagbo împotriva populaţiilor şi împotriva Căştilor Albastre din cadrul ONU”, a precizat el.

Patru elicoptere din cadrul LICORNE au deschis focul asupra Unităţii de Jandarmerie din Agban, fieful forţelor pro-Gbagbo, în nordul capitalei economice a ţării, a constatat un jurnalist AFP. Unii martori au raportat, de asemenea, tiruri asupra unităţii din Akouedo (nord-est) cu elicoptere ONU.

Către ora locală 22.00 (marţi, 1.00, ora României), se auzeau tiruri sporadice dinspre Plateau (centru), cartierul palatului.
Preşedinţia franceză a confirmat că trupele ONUCI au angajat acţiuni la care participă forţele franceze, pentru punerea în aplicare a Rezoluţiei 1.975 a Consiliului de Securitate al ONU, în vederea “neutralizării armelor grele utilizate împotriva populaţiilor civile”.

Loviturile intervin în urma unei cereri “urgente” a secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, către preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, potrivit unor oficiali ONU.
Toussaint Alain, consilierul lui Gbagbo în Europa, a condamnat, la Paris, “acte ilegale” şi “acte de război”. “Scopul acestei acţiuni este asasinarea preşedintelui Gbagbo”, a declarat el.

Dar secretarul general al ONU a dat asigurări că loviturile vizează să protejeze civilii şi nu să îl atace pe Gbagbo.
“Gbagbo trebuie să plece, pentru instaurarea păcii”, a apreciat, la rândul său, Uniunea Europeană (UE), prin preşedintele său, Herman Van Rompuy.

Bombardamentele au intervenit în ziua în care forţele pro-Ouattara au trecut la ofensivă în Abidjan, care se confruntă cu o stare de haos de la luptele care au urmat intrării lor în oraş, joi seara, după ce au cucerit restul ţării în patru zile.

“Asaltul final pentru preluarea totală a reşedinţei şi palatului (prezidenţial) va avea loc în următoarele ore. Operaţiunea este prevăzută să se încheie în această noapte”, a declarat, către ora locală 20.30 (23.30, ora României), Sidiki Konate, purtătorul de cuvânt al lui Guillaume Soro, premierul lui Ouattara.

În capitala economică a ţării, care, de joi seara, este teatrul unor lupte şi jafuri, Franţa a început, de luni, “regruparea” cetăţenilor săi, în trei puncte din oraş, în special în unitatea LICORNE de la Port-Bouet.

Aproximativ 1.900 de străini se aflau, luni seara, sub protecţia armatei franceze, iar alţi 447 au părăsit capitala, Abidjan, de duminică seara, potrivit LICORNE.
Quai d’Orsay evaluează la aproximativ 12.200 numărul francezilor care se află, în prezent, în Coasta de Fildeş, dintre care 11.800 la Abidjan. Aproximativ 7.300 au dublă cetăţenie.

Franţa a trimis, luni, 150 de soldaţi suplimentari, pentru a-i proteja pe expatriaţi, la Abidjan, efectivul LICORNE ajungând, astfel, la aproximativ 1.650 de oameni.

Cu doar câteva ore înainte de atacuri, doi francezi, un cetăţean din Benin şi unul din Malaysia, au fost răpiţi de la Hotelul Novotel, la Abidjan, de “elemente armate”, într-un cartier controlat de preşedintele în exerciţiu, Laurent Gbagbo, potrivit unei surse diplomatice.

“Între şase şi şapte elemente înarmate au pătruns în (Hotelul) Novotel”, a precizat această sursă. În opinia sa, francezii răpiţi sunt directorul hotelului şi preşedintele Consiliului de Administraţie al grupului agroindustrial Sifca, din Coasta de Fildeş, Yves Lambelin.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă