25.7 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecial"ONU este ineficienta, suprapolitizata si corupta"

„ONU este ineficienta, suprapolitizata si corupta”

Ieri, in fata Consiliului de Securitate si a secretarului general, fostul presedinte al Federal Reserve, Paul Volcker, a prezentat concluziile anchetei pe care a condus-o privind modul in care a fost administrat programul „Petrol contra hrana”.
Programul, in valoare de 67 miliarde de dolari, permitea Irakului lui Saddam sa vanda petrol in schimbul produselor de stricta necesitate. Problema a fost ca Saddam era liber sa-si aleaga firmele cu care facea afaceri sub supravegherea ONU. Drept pentru care in momentul invaziei Saddam obtinuse profituri de 11 miliarde din mita si 1,8 din contrabanda.
Raportul nu il invinovateste direct pe Kofi Annan de neregularitati, dar il acuza ca s-a uitat in alta parte cel putin in ceea ce il priveste pe fiul sau Kojo si afacerile sale cu petrol. Kojo Annan a fost angajat de o companie elvetiana care a fost implicata in program. In contul lui Kojo au intrat 750.000 de dolari, banii fiind platiti de mai multe companii angrenate in programul ONU.
De altfel, fiul secretarului general al Natiunilor Unite s-a dovedit a fi un gainar. Raportul Volcker mentioneaza un episod in care Kojo s-a folosit de numele tatalui sau pentru a importa in regim preferential in Ghana (fara taxe) un automobil Mercedes.
Taticu' nu s-a gandit insa ca ar putea fi vorba de conflict de interese sau de trafic de influenta. Raportul este, de altfel, necrutator cu birocratia de la ONU. In opinia anchetatorilor, concluzia inevitabila ce reiese din lucrarile comisiei este ca „ONU este ineficienta, suprapolitizata, corupta si are nevoie disperata sa fie reparata”. Raportul de 870 de pagini descrie pe larg o organizatie in care functiile se impart pe criterii politice si in care domneste o cultura a coruptiei generalizate.
Acum Kofi Annan filozofeaza la BBC cum ca Irakul ar fi devenit un centru pentru activitati teroriste mai mare decat Afganistanul talibanilor. In loc sa planga de dorul lui Saddam, Kofi Annan ar trebui sa dea dovada macar o data de onoare si sa demisioneze pentru ca a patronat una din cele mai mari fraude din istoria ONU.

Cele mai citite

Maramureș: Un incendiu de vegetație uscată a necesitat trimiterea a două aeronave militare C-27J Spartan

Un incendiu de vegetaţie uscată pornit pe păşunea dintre localităţile maramureșene Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure şi scăpat de sub control s-a extins,...

Adeverințe falsificate pentru a scăpa de absențele de la școală. Doi tineri au fost reținuți

Doi tineri din Pitești au fost reținuți sub acuzația de falsificare și utilizare de adeverințe medicale false, în urma unei percheziții domiciliare. Aceștia sunt...

Ce se va întâmpla cu Alfred Bulai după infarctul suferit în arest

Sociologul Alfred Bulai a ajuns la spital după ce i s-a făcut rău în arest. Surse spun că acesta a făcut infarct şi va...
Ultima oră
Pe aceeași temă