2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialONU: Cel puțin 26 de morți într-un atac contra taberei opoziției iraniene

ONU: Cel puțin 26 de morți într-un atac contra taberei opoziției iraniene

Peste 26 de persoane au fost ucise și multe altele au fost rănite în tirurile de rachete asupra unei tabere din Bagdad care găzduia membri ai opoziției iraniene în exil în Irak, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, citat de AFP, scrie Agerpres. 

„Ban Ki-moon condamnă atacul ce a avut loc ieri (joi) contra taberei Hurriya (libertate, în arabă), în apropierea aeroportului internațional din Bagdad, care a ucis cel puțin 26 de locuitori și a rănit mai mulți alții”, a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat, subliniind că aceste tiruri au putut face de asemenea victime în rândul forțelor de securitate irakiene aflate în apropiere.

Citeşte şi: Ban Ki-moon: Divergențele dintre israelieni și palestinieni, din ce în ce mai mari

Potrivit unor surse din serviciile de securitate irakiene, cel puțin 15 rachete au fost trase joi în jurul și asupra acestei tabere.

Grupul de opoziție iranian Mujahedinii Poporului a indicat înainte că atacul a fost operat cu 80 de rachete și a făcut 23 de morți, dar acest bilanț nu a putut fi confirmat din sursă independentă.

Acesta este cel mai grav atac de la instalarea acestui grup de opoziție iranian în tabără după retragerea trupelor americane de luptă din Irak în 2011.

Tabăra este o fostă bază americană ce găzduiește din 2011 sute de membri ai Organizației Mujahedinilor Poporului din Iran (PMOI), un grup de opoziție în exil de la revoluția islamică din 1979.

Ban Ki-moon a cerut de asemenea guvernului irakian „să ancheteze prompt” în legătură cu acest incident și să-i aducă pe autori în fața justiției. „Nu poate exista impunitate după astfel de atacuri”, a spus el, cerând autorităților irakiene să-și asume „responsabilitatea de a asigura siguranța locuitorilor taberei”.

Fondată în anul 1965 cu scopul de a-l răsturna pe șah și apoi regimul islamic, PMOI a fost alungată din Iran în anii 1980 și s-a instalat în special în Irak. Organizația a sprijinit Irakul lui Saddam Hussein în timpul războiului dintre Iran și Irak în anii 1980.

Dar după invazia americană din Irak în anul 2003, noua putere, în majoritate șiită, s-a apropiat de Teheran și consideră prezența opoziției iraniene în exil incomodă.

Mai multe atacuri cu rachetă împotriva taberei au mai avut loc în trecut.

Cele mai citite

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...

Horoscop 19 noiembrie. Pluto aduce schimbări adânci în viața scorpionilor

Horoscopul 19 noiembrie 2024. Este o zi plină de energie și oportunități pentru fiecare semn zodiacal. Cu un peisaj astral favorabil, este momentul să...

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă