12.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSpecialONU: Armata Siriei a executat atacuri cu clor asupra civililor

ONU: Armata Siriei a executat atacuri cu clor asupra civililor

O anchetă internaţională a identificat două unități de elicoptere și două unități terestre ale armatei siriene care se fac responsabile pentru atacuri cu gaz asupra civililor, a declarat un diplomat occidental, citat de canalul de televiziune Al Arabiya, informează Mediafax.

Ancheta a fost coordonată de Naţiunile Unite şi de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), fiind bazată pe informaţii confidenţiale ale serviciilor secrete occidentale şi regionale.

“Este vorba de Divizia 22, Brigada 63, şi escadrilele 255 şi 253 ale Guvernului sirian”, conform diplomatului occidental.

Identificarea instituţiilor militare responsabile pentru aceste atacuri ar putea impulsiona Consiliul ONU şi statele membre acestuia să solicite preluarea responsabilităţii asupra acestei acţiuni şi impunerea unor sancţiuni Siriei.

Guvernul preşedintelui Basah al-Assad a negat utilizarea gazului toxic în cadrul conflictului şi a afirmat că va coopera cu OPCW în privinţa acuzaţiilor de a fi folosit gaz toxic în zonele deţinute de insurgenţi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Societatea civilă și exprimarea ei

Provocările la adresa democrației sporesc în ultima vreme. Ele vin, în cele din urmă, din slăbirea societăților civile. Stingerea vocilor civice se observă direct sau...

Matematica, piatra de încercare pentru elevi la simularea examenelor de Evaluare Naţională

Matematica a constituit piatra de încercare pentru elevi la simularea examenelor de Evaluare Naţională. Nu de alta, dar mai puțin de jumătate au...

Burduja se anunță candidatul PNL la Primăria Capitalei. VIDEO

Într-un clip video postat pe pagina sa de Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, președintele PNL București, este prezentat drept candidatul liberalilor pentru Primăria Capitalei. “Cândva...
Ultima oră
Pe aceeași temă