20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialOnline-ul, mai puternic in 2008

Online-ul, mai puternic in 2008

Google va fi probabil cea mai importanta companie din lumea virtuala, iar o actiune de-a sa se va vinde la bursa si cu 1.000 de dolari, iar Yahoo! se va redresa in ceea ce priveste cresterea numarului de utilizatori la nivel global. Cam acestea ar fi principalele predictii ale diviziei de Equity Research a companiei de audit Standard & Poor.

Dintre cele opt
predictii despre ce se va intampla in spatiul online in 2008, trei fac stricta referire la Google, de unde tragem si concluzia ca publicul, dar si investitorii vor fi foarte interesati de cel mai mare motor de cautare pe Internet. Conform agentiei Standard&Poor’s, in 2008 Google nu va fi pasuit de Comisia Europeana in ceea ce priveste dorinta de achizitionare a DoubleClick (care va transforma Google in cel mai mare agent de publicitate online), dar va inregistra o crestere importanta in dezvoltarea platformei de aplicatii destinate telefoanelor mobile. S&P este de parere ca firma americana nu se va limita doar la platforma de aplicatii mobile Android, lansata anul trecut, ci va continua cu dezvoltarea telefonului Gphone, dar care ar putea fi lansat pe piata abia in 2009, din simplul motiv ca Google s-ar putea sa nu obtina licenta de operare pentru 700 MHz. In ciuda unei cresteri a pretului pe actiune, care ar putea atinge pana la jumatatea anului pretul de 1.000 de dolari, Google va inregistra cateva pierderi, indirect, prin partenerii de afaceri. Cu toate acestea, calculele specialistilor de la  S&P arata ca profitul net al companiei va creste cu aproximativ 39 la suta.
In alta ordine de idei, previziunile indica faptul ca Yahoo! va inregistra o crestere, fata de 2007, atat la numarul de utilizatori, cat si in ceea ce priveste cifra de afaceri, iar Ebay isi va imbunatati sistemul de vanzari online. Fara a indica cu degetul pe cineva, studiul prevede si o tranzactie de cateva miliarde de dolari in lumea online. Insa cine pe cine cumpara, ramane de vazut.

Previziuni adevarate

Daca aruncam un ochi la previziunile Standard&Poor’s pentru 2007 sesizam ca multe dintre ele s-au adeverit. In primul rand Google a inceput o stransa colaborare cu Apple, nu numai pentru platforma iPhone, dar si pentru servicii compatibile intre terminalele produse de Apple si aplicatiile Google. si inca un punct unde S&P a avut dreptate este tranzactionarea Facebook. Compania spunea la inceputul anului 2007 ca portalul nu va fi vandut in intregime, dar va primi multe milioane de dolari pentru o mica parte din actiuni. Acest lucru s-a adeverit, ca si faptul ca Facebook nu va reusi sa atraga si alte categorii de utilizatori in afara de studenti si tineri de pana in 25 de ani.

Internetul.ro
Nici internetul autohton nu va ramane pe loc, urmand ca anumite segmente sa creasca treptat, asteptandu-ne la noi servicii online create de tinerii pasionati de acest mediu. Unul dintre cele mai asteptate evenimente ale anului este de departe intrarea, anuntata cu ceva timp in urma, pe piata romaneasca a Yahoo!, care urmeaza a crea un centru de dezvoltare si cercetare la Bucuresti. Pana la sfarsitul anului se asteapta si lansarea portalului yahoo.ro. "Industria evolueaza. Se schimba standarde. Se da importanta blogurilor. Incep sa apara site-uri fara sustinere din offline, site-*uri care produc continut doar pentru online. Se fac pasi timizi in sensul socializarii online si al continutului generat de utilizator", noteaza Vali Petcu pe blog20.ro. Procesele la care face referire Petcu au inceput in 2007 si vor continua in 2008.

Cele mai citite

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...
Ultima oră
Pe aceeași temă