6.2 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialONG-urile de mediu încearcă salvarea delfinilor din Marea Neagră

ONG-urile de mediu încearcă salvarea delfinilor din Marea Neagră

În pofida numărului mare de plase ilegale de pescuit confiscate şi distruse de Poliţia de Frontieră, fenomenul mortalităţii în rândul populaţiei de delfini din Marea Neagră este în creştere. De la începutul sezonului de pescuit, a cărui deschidere a coincis cu inaugurarea sezonului estival 2011, adică de la începutul lunii mai şi până în prezent, peste 100 de delfini au eşuat pe nisip. Cel mai grav este faptul că printre exemplarele decedate se află un număr ridicat de pui, lucru care pune sub semnul întrebării siguranţa acestei specii de mamifere.

Cei mai mulţi dintre delfinii eşuaţi fac parte din specia Phocoena phocoena. „Numărul delfinilor eşuaţi a atins o cotă alarmantă într-o perioadă foarte scurtă de timp. Încercăm ca prin instalarea dispozitivelor acustice să evităm capturarea lor accidentală şi să reducem numărul delfinilor morţi. În perioada următoare vom desfăşura o serie de sesiuni de foto-identificare pe mare, pentru colectarea datelor privind populaţiile de delfini din Marea Neagră. Vrem să identificăm mărimea populaţiilor de delfini, ratele de supravieţuire, ratele reproducătoare, rutele de migraţie, precum şi alte informaţii referitoare la comportamentul acestora. În baza acestora vom încerca să propunem măsuri de reducere a interacţiunilor negative dintre activităţile umane şi delfini”, a precizat Marian Paiu, coordonator activităţi de teren al Asociaţiei „Mare Nostrum”. Acest proiect este cofinanţat din Fondul ­European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, Axa Prioritară 4, având valoarea totală de 669.930,17 lei, din care valoarea eligibilă este de 550.047 lei, grant FEDR şi buget de stat.

La rândul său, reprezentantul celeilalte organizaţii care luptă pentru protejarea delfinilor, „Oceanic Club”, trage semnalul de alarmă referitor la acest adevărat masacru al delfinilor. „Ne aşteptăm să găsim în fiecare zi un delfin mort.  Doar 20% din plasele pescăreşti sunt legale”, a menţionat Răzvan Popescu Mirceni, coordonatorul „Oceanic Club”.

Telverde pentru mamifere

„Mare Nostrum” a organizat în această lună  „Masa Rotundă”, un eveniment  destinat pescarilor din zona de nord a litoralului românesc. În cadrul întâlnirii cu pescarii au fost discutate aspecte referitoare la beneficiile amplasării dispozitivelor acustice pe plasele de pescuit.

Celor prezenţi li s-a explicat faptul că folosirea acestor dispozitive ar reduce semnificativ numărul delfinilor capturaţi accidental, reducând în acelaşi timp şi numărul plaselor rupte de aceste mamifere în încercarea de a se elibera.

Pescarilor li s-a realizat o prezentare detaliată a modului în care funcţionează dispozitivele acustice, li s-au prezentat fişe de monitorizare şi li s-a adus la cunoştinţă existenţa numărului gratuit Telverde prin intermediul căruia pot semnala prezenţa delfinilor.

„Scopul întâlnirii a fost de a informa comunităţile de pescari cu privire la existenţa unor modalităţi de pescuit prin intermediul cărora pot proteja populaţii­le de delfini din Marea Neagră. Succesul a fost cu atât mai mare cu cât am reuşit să îi determinăm să amplaseze pe plasele lor 10 din cele 50 de dispozitive acustice de îndepărtare a delfinilor. În perioada următoare, alte patru pescării vor beneficia de astfel de dispozitive, momentul exact al amplasării acestora fiind determinat de condiţiile meteorologice” a declarat Mihaela Cândea, director executiv al „Mare Nostrum”. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă