20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialOmul care a inselat istoria

Omul care a inselat istoria

Slobodan Milosevici a reusit ceea ce nu a reusit nimeni, nici macar Hitler: a transformat istoria in ideologie. Daca nazistii aveau inca nevoie de zei pagani iar comunistii rescriau istoria in laboratoarele ministerului adevarului, Milosevici a transformat istoria Serbiei intr-un mit. El le-a vorbit sarbilor despre curajul de care au dat dovada in trecut chiar si atunci cand nu mai exista nici o speranta, despre mandrie si sacrificiu. Cum ar fi putut sarbii sa nu il urmeze spre dezastru?
Cariera politica a lui Slobodan Milosevici a inceput in 1989 pe campia de la Kosovo Poljie, unde un milion de sarbi comemorau 600 de ani de la eroica infrangere a cneazului Lazar intr-una din cele mai eroice si mai nobile batalii impotriva turcilor. A fost incoronarea lui simbolica, el, care nu fusese niciodata nimic.
S-a nascut in 1941 la Pojarevat, in estul Serbiei, din parinti muntenegreni. Tatal, preot ortodox, a fost excomunicat dupa ce si-a turnat colegii comunistilor. S-a sinucis la putin timp dupa razboi. Mama, invatatoare si comunista, s-a spanzurat cu putin timp inainte ca fratele ei, unchiul lui Slobo, sa faca acelasi lucru.
In liceu a cunoscut-o pe Mirijana (Mira) Markovici, o tanara care purta acelasi nume cu cel din clandestinitate al mamei sale. Mama Mirei se sinucisese si ea. S-a inscris in Liga Comunistilor, unde nu s-a remarcat prin nimic, un mic birocrat care a promovat pe linie de partid. A fost bancher mediocru si aparatcik fara charisma.
Apoi, in 1989, el, omul fara calitati si fara un trecut personal, a devenit lider in numele unui trecut national. Au urmat 10 ani de crime si atrocitati fara margini in fosta Iugoslavie imputabile, in mare parte, „cultului trecutului” profesat de Milosevici. Sfarsitul a inceput in 1999, tot in Kosovo, cu bombardamentele NATO. Totul s-a sfarsit in 2000, cand sute de mii de tineri l-au rasturnat de la putere in numele viitorului. Sambata Slobodan Milosevici a murit in celula sa de la Haga inainte de a-si primi verdictul, inseland inca o data istoria.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă