17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialOmul care a inselat istoria

Omul care a inselat istoria

Slobodan Milosevici a reusit ceea ce nu a reusit nimeni, nici macar Hitler: a transformat istoria in ideologie. Daca nazistii aveau inca nevoie de zei pagani iar comunistii rescriau istoria in laboratoarele ministerului adevarului, Milosevici a transformat istoria Serbiei intr-un mit. El le-a vorbit sarbilor despre curajul de care au dat dovada in trecut chiar si atunci cand nu mai exista nici o speranta, despre mandrie si sacrificiu. Cum ar fi putut sarbii sa nu il urmeze spre dezastru?
Cariera politica a lui Slobodan Milosevici a inceput in 1989 pe campia de la Kosovo Poljie, unde un milion de sarbi comemorau 600 de ani de la eroica infrangere a cneazului Lazar intr-una din cele mai eroice si mai nobile batalii impotriva turcilor. A fost incoronarea lui simbolica, el, care nu fusese niciodata nimic.
S-a nascut in 1941 la Pojarevat, in estul Serbiei, din parinti muntenegreni. Tatal, preot ortodox, a fost excomunicat dupa ce si-a turnat colegii comunistilor. S-a sinucis la putin timp dupa razboi. Mama, invatatoare si comunista, s-a spanzurat cu putin timp inainte ca fratele ei, unchiul lui Slobo, sa faca acelasi lucru.
In liceu a cunoscut-o pe Mirijana (Mira) Markovici, o tanara care purta acelasi nume cu cel din clandestinitate al mamei sale. Mama Mirei se sinucisese si ea. S-a inscris in Liga Comunistilor, unde nu s-a remarcat prin nimic, un mic birocrat care a promovat pe linie de partid. A fost bancher mediocru si aparatcik fara charisma.
Apoi, in 1989, el, omul fara calitati si fara un trecut personal, a devenit lider in numele unui trecut national. Au urmat 10 ani de crime si atrocitati fara margini in fosta Iugoslavie imputabile, in mare parte, „cultului trecutului” profesat de Milosevici. Sfarsitul a inceput in 1999, tot in Kosovo, cu bombardamentele NATO. Totul s-a sfarsit in 2000, cand sute de mii de tineri l-au rasturnat de la putere in numele viitorului. Sambata Slobodan Milosevici a murit in celula sa de la Haga inainte de a-si primi verdictul, inseland inca o data istoria.

Cele mai citite

Un vagon al unui tren de marfă cu cereale a deraiat la ieșirea din stația Valu lui Traian

Un vagon al unui tren de marfă încărcat cu cereale a deraiat, sâmbătă, la ieşirea din staţia Valu lui Traian. Circulaţia feroviară se desfăşoară...

Atacurile israeliene din Fâșia Gaza au făcut 61 de morți în 48 de ore

Loviturile militare israeliene din Fâșia Gaza au ucis cel puțin 61 de persoane în decurs de 48 de ore, au declarat sâmbătă medicii locali,...

Film românesc, premiat la Festivalul Internațional de la Veneția

Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă