17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialOmul care a încercat să vândă fotoliul lui Obama, aproape nevinovat

Omul care a încercat să vândă fotoliul lui Obama, aproape nevinovat

Fostul guvernator de Illinois Rod Blagojevich, care ar fi încercat în decembrie 2008 să vândă fotoliul din Senat al lui Barack Obama, a fost găsit vinovat marţi de fals în declaraţiile făcute pentru FBI, dar nu a fost condamnat pentru alte 23 de capete de acuzare.

Juriul, care a deliberat timp de 14 zile, a anunţat că nu a putut ajunge la o decizie privind 23 de capete de acuzare vizându-l pe Blagojevich, printre care fraudă, tentativă de extorsiune şi corupţie. „În privinţa tuturor acuzaţiilor, cu excepţia uneia, nu au putut dovedi că am făcut ceva greşit”, a declarat Rod Blagojevich, un democrat ce a avut două mandate la conducerea statului Illinois. „Am spus adevărul de la început”, a adăugat el, precizând că va depune apel la verdict. Pedeapsa maximă pentru fals în declaraţii o constituie cinci ani de detenţie şi o amendă de 250.000 dolari. Şi fratele fostului guvernator, Robert, a fost judecat pentru patru capete de acuzare. Robert Blagojevich a declarat că fratele său a „încercat să facă ceva politic în beneficiul său”, dar că nu ar fi fost vorba de corupţie. Înainte de proces, fostul guvernator a declarat în repetate rânduri că nu este vinovat.
Juriul, format din şase bărbaţi şi şase femei, s-a comportat ca într-un film cu Al Capone. Vreme de câteva zile s-a discutat şi s-a negociat asupra unor capete de acuzare mult mai grave, printre care corupţie, extorcare şi trafic de influenţă. De fiecare dată când păreau că s-au pus de acord asupra verdictului „vinovat‘‘, se găsea cel puţin un jurat care să voteze împotrivă, astfel că au existat mai multe capete de acuzare în care s-a votat 11-1.

In(decizia) juriului este cu atât mai stranie cu cât acuzarea a prezentat în proces zeci şi zeci de ore de înregistrări ale convorbirilor telefonice ale lui Blagojevich în care acesta nu are nici o jenă să ceară direct bani contra servicii publice, singurele sale preocupări reale părând să fie cele legate de mărimea contului din bancă. Blago poate fi auzit înjurând copios şi negociind la sânge fotoliul de senator SUA lăsat vacant de Barack Obama, contra unui post în administraţie pentru un apropiat sau a unuia de ambasador pentru el însuşi.
Pentru restul Americii, comportamentul fostului guvernator democrat (care a reuşit cumva să se realeagă, deşi din înregistrări reiese că habar nu are de problemele statului Illinois şi nici nu-l interesează) poate părea absolut scandalos, dar la Chicago se judecă cu altă măsură.
Predecesorul lui Blagojevich, George Ryan (un republican), este la închisoare pentru corupţie. De fapt, Blago este al patrulea guvernator din istoria recentă condamnat pentru un delict şi al cincilea dintre ultimii opt care este acuzat de unul. Mai mult, în ultimii 40 de ani, nu mai puţin de 1.000 de oficiali publici din Chicago şi Springfield (capitala statului) au fost condamnaţi pentru corupţie. Şi asta este după „epoca de aur‘‘ a prohibiţiei. Potrivit unui studiu realizat de University of Illinois, costul anual al corupţiei în acest stat este de 300 milioane de dolari. În prezent, statul Illinois se confruntă cu un deficit de 12 miliarde de dolari, datorii neplătite şi perspectiva falimentului.
Urmaşul lui Blagojevich, Patrick J. Quinn, a lansat un program de reforme legislative care să combată corupţia, dar nici democraţii, nici republicanii din Legislativul local nu se grăbesc să le adopte. Cultura corupţiei este înrădăcinată în politica locului. După cum declara un fost procuror pentru New York Times despre efectele procesului Blagojevich, „Politica din Chicago poate nu s-a schimbat prea mult, dar cu siguranţă oamenii vor fi mai atenţi ce vorbesc la telefon”.

Cele mai citite

Parlamentul se reuneşte pentru numiri la conducerea BNR, ASF şi CNA. Mugur Isărescu îşi continuă mandatul

Parlamentul României se va reuni marţi, de la ora 15:00, într-o şedinţă comună pentru a numi noii membri ai consiliilor de administraţie ale Băncii...

Anul agricol 2024, excelent pentru producția de prune, dar provocările persistă în valorificarea ţuicii româneşti

Anul agricol 2024 a adus o recoltă generoasă de prune, în special pentru soiurile de vară și livezile situate în zonele de câmpie, unde...

Când își va depune Marcel Ciolacu candidatura la alegerile prezidențiale

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a anunţat faptul că, joi, 3 octombrie, Marcel Ciolacu își va depune candidatura la președinție. Semnăturile necesare pentru candidatura la alegerile...
Ultima oră
00:02:44
Pe aceeași temă