20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialOmorat in bataie de concubinul mamei

Omorat in bataie de concubinul mamei

Tribunalul Teleorman a decis ieri arestarea pentru 29 de zile a lui Ilie Radu, acuzat de uciderea in bataie a copilului de 13 ani din Rosiorii de Vede. Copilul ucis, Sandu Florin Mosteanu, era, impreuna cu sora sa Cecilia (in varsta de 16 ani), integrat in sistemul de protectie sociala din anul 2000, dupa ce tatal lor a murit. Mama celor doi copii este oarba si in perioada 2000-2005 nu i-a cautat niciodata.
Cei doi copii au plecat in familie in jurul datei de 17 iunie, dupa ce mama si concubinul ei, Radu Ilie, au solicitat, printr-o cerere, ca cei doi minori sa petreaca vacanta cu ei. „Este dreptul copilului sa stea cu familia”, a declarat Gabriela Radu, seful Directiei Generale pentru Protectia Copilului, motivand astfel lipsa unei anchete sociale. Ea a precizat ca si vara trecuta cei doi frati au petrecut trei saptamani cu familia si ca ar fi fost extrem de incantati la intoarcerea lor in Centrul de plasament Rosiorii de Vede.
Inca nu se cunosc cauzele care au dus la maltratarea copilului, intrucat mama baiatului si sora sa au disparut fara urma. Intre Ilie Radu si Sandu Mosteanu, in perioada 28-30 iunie au existat o serie de altercatii care au culminat cu bataia copilului. De altfel, rezultatul necropsiei releva multiple leziuni pe care le-a suferit copilul, precum si socul traumatic care a premers decesului.
Anchetatorii au dispus expertizarea psihiatrica a agresorului, pentru a se stabili daca a avut discernamant in momentul comiterii faptei. De altfel, procurorii au indicii ca barbatul sufera de afectiuni psihice.

Incalcari numeroase
ale legii

Procurorii Parchetului Tribunalului Teleorman sustin ca directoarea centrului de plasament s-a deplasat, in perioada aprilie-mai 2006, la domiciliul mamei celor doi copii, ulterior aproband ca fratii Mosteanu sa mearga acasa. Bogdan Panait, secretar de stat la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), a precizat ca era nevoie de o ancheta sociala, precum si de o decizie a comisiei pentru protectia copilului pentru ca cei doi copii sa poata pleca in familie. Nici una dintre aceste masuri nu a fost insa luata. „Este vorba de un intreg lant de incalcari ale legii”, declarat Panait.
Potrivit secretarului de stat de la ANPDC, cererea in baza careia cei doi minori au fost lasati in familie a fost semnata doar de concubinul femeii, prin ea solicitandu-se plecarea din centrul de plasament doar a baiatului.
De asemenea, concubinul a precizat in cerere ca baiatul urma sa aiba grija de mama sa, care era oarba. Autoritatile nu exclud insa nici posibilitatea ca minorul sa fi fost exploatat prin munca. Potrivit lui Panait, in acest sens au inceput o serie de cercetari.
De altfel, corpul de control al ANPDC s-a deplasat la Rosiorii de Vede pentru o ancheta, care sa stabileasca ce proceduri au fost incalcate si care sunt persoanele responsabile. Panait a precizat ca inca nu poate spune ce sanctiuni risca cei care vor fi gasiti vinovati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă