20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialOmerta si... subventiile agricole

Omerta si… subventiile agricole

Secretul cel mai bine pazit din Uniunea Europeana se afla in pericol. Subventiile agricole ale tarilor bogate, miza majora a negocierilor in curs la OMC, fac de acum obiectul unei ofensive in Europa pentru a se rupe legea tacerii, acea „omerta” care protejeaza beneficiarii, asa cum s-a facut in Statele Unite.
Inspirandu-se din actiunile intreprinse de ONG-ul american Environmental Working Group (EWG), care a facut publica identitatea fermierilor din SUA subventionati si sumele primite, o retea de experti independenti lucreaza in Europa pentru a face lumina in acest domeniu atat de ocult. Deputatul european Terrence Wynn, membru al comisiilor de buget si agricultura in Parlamentul European, preciza ca „dupa 12 ani de incercari de a smulge informatii de la statele membre si de la Comisia Europeana, am reusit sa obtinem in sfarsit ceva”. Franta este principala tinta a acestui exercitiu de transparenta intrucat primeste – ea singura – un sfert din subventiile agricole ale UE, preciza parlamentarul britanic. El a adaugat ca, in pofida refuzului autoritatilor franceze de a coopera, primele date privind beneficiarii francezi ar putea fi difuzate in sase saptamani, inaintea conferintei ministeriale a OMC de la Hong Kong. Wynn a calificat drept „de cotitura” raportul publicat in acest an in Marea Britanie care a evidentiat ca membrii familiei regale, incepand cu regina si printul Charles, marii proprietari funciari in general si marile firme agroalimentare ca Tate and Lyle profitau din belsug de generozitatea contribuabililor europeni. Jack Thurston, care conduce proiectul european in cadrul German Marshall Fund, releva ca UE este in general deschisa in ce priveste modul in care cheltuieste banul public, dar nu si in domeniul Politicii Agricole Comune (PAC).
Transparenta este cruciala pentru a ne asigura ca dezbaterile privind subventiile agricole nu sunt duse doar de cei care sunt subventionati, explica Ken Cook, presedintele EWG. In 2001, organizatia sa a finalizat o baza de date care identifica, cont cu cont, ce primeau fermierii si intreprinderile subventionate din SUA. Ceea ce a permis constatarea ca 10% din agricultorii americani primeau 72% din subventii, dar si ca 60% din ei nu primeau nimic. EWG a identificat, intre altele, ca sute de fermieri incasau milioane de dolari in Beverly Hills, cartierul sic al Los Angelesului. Ziaristii au reusit sa dea o fata acestor subventii, ceea ce a schimbat termenii dezbaterii in Statele Unite, arata Cook. Baza de date este consultata lunar de milioane de persoane care doresc sa stie cat incaseaza vecinul.
Thurston apreciaza ca publicarea datelor intr-un numar crescand de state europene, dupa Marea Britanie si Danemarca, va avea acelasi impact in UE, unde 20% din agricultori capteaza 80% din subventii.
Ministrii „clubului celor cinci” (Australia, Brazilia, SUA, India si UE) au convenit sa se revada saptamana aceasta la Geneva in incercarea de a ajunge la un compromis agricol.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă