Incurajat de laudele comisarului european pentru Extindere, Olli Rehn, la adresa Romaniei, ministrul de Externe Mihai-Razvan Ungureanu a declarat ieri ca atmosfera politica de pe continent „se schimba vizibil in favoarea aderarii” tarii noastre la UE pe 1 ianuarie 2007.
„Aprecierile pozitive la adresa Romaniei confirma ca ritmul pe care l-am avut pana acum a fost foarte bun, ca guvernul, in totalitate, si-a facut treaba si ca putem fi increzatori intr-un raport pozitiv la jumatatea lunii mai”, a spus Ungureanu.
Declaratiile sefului diplomatiei romane survin prezentarii de catre Olli Rehn, in Comisia de politica externa a Parlamentului European (PE), a raportului preliminar privind progresele Romaniei si Bulgariei. Rehn considera ca aderarea in 2007 „este realizabila pentru ambele tari”.
In documentul de 9 pagini sunt evidentiate eforturile Romaniei in lupta impotriva coruptiei, domeniu in care Bulgaria inregistreaza intarzieri. „Noi credem ca Romania este pe calea cea buna in materie de reforma a sistemului judiciar, cu conditia ca ritmul actual sa fie mentinut”, a afirmat Rehn. El considera ca, prin deschiderea dosarelor de coruptie la nivel inalt, se da un semnal intregii societati ca nimeni nu este mai presus de lege. Este insa nevoie de rezultate tangibile ale acestor anchete, si anume de puneri sub acuzare, condamnari si sentinte, a subliniat comisarul european. Romania a facut, de asemenea, progrese in domeniul administratiei publice, al protectiei copiilor si persoanelor cu handicap, in cel agricol si sanitar-veterinar, precum si in materie de fonduri structurale.
Europarlamentarii ungari au ridicat problema statutului minoritatilor, insa raportorul PE pentru Romania, Pierre Moscovici, a raspuns ca, daca toate tarile ar fi apreciate strict dupa aceste criterii, Franta, care nu recunoaste minoritatile etnice, nu ar putea fi membra UE. Iar Olli Rehn a declarat ca Romania indeplineste de mai multi ani criteriile in acest domeniu si ca situatia minoritatii maghiare s-a imbunatatit. Europarlamentarii au remarcat schimbarea de ton a comisarului european in privinta Bulgariei. „Per total, bilantul reformei judiciare in Bulgaria nu este satisfacator”, a spus Rehn. Ecologistul Joost Lagendijk crede ca este posibil ca Executivul european sa faca recomandari diferite pentru cele doua tari. In opinia sa, aderarea Romaniei va avea loc la 1 ianuarie 2007. „Pentru Bulgaria n-as fi asa de sigur”, a adaugat el.
Parlamentul European va dezbate in plen situatia celor doua tari la sfarsitul acestei luni. Dupa raportul Comisiei Europene din 16 mai, Consiliul European urmeaza sa ia in luna iunie o decizie politica in legatura cu aderarea celor doua tari.