30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialOlimpiada de la iarnă de la Soci, la discreţia spionilor lui Putin

Olimpiada de la iarnă de la Soci, la discreţia spionilor lui Putin

În cadrul unei ceremonii în Piaţa Roşie din Moscova, duminică după-amiază, preşedintele Vladimir Putin a primit flacăra olimpică, venită cu avionul de la Atena. Pentru prima oară în istoria JO, flacăra s-a stins, dar a fost reaprinsă imediat cu o brichetă şi trimisă mai departe, în călătoria de 123 de zile pentru a străbate Rusia înainte de a poposi la Soci, staţiunea de la malul Mării Negre ce va găzdui în februarie JO de iarnă 2014. Serviciile secrete ruse, FSB, au instalat deja la Soci sistemul sofisticat de interceptare Sorm.

Potrivit unei anchete a cotidianului britanic The Guardian, bazată pe documente furnizate de ziarişti ruşi, atleţii şi spectatorii prezenţi la JO de iarnă de la Soci, în februarie, vor trebui să facă faţă unei intense operaţiuni de spionaj, cea mai invazivă şi mai sistematică din istoria acestor jocuri. În timpul JO de iarnă 2014, în Rusia, nici o comunicare, telefonică sau internet, nu va scăpa supravegherii FSB, serviciul federal rus de securitate.

Ziariştii ruşi Andrei Soldatov şi Irina Borogan, specializaţi în domeniul serviciilor secrete ruseşti, au adunat zeci de documente tehnice, publicate pe site-ul agenţiei ofertelor publice Zakupki, ca şi documente publice ale organismelor guvernamentale de supraveghere. Aşa au observat modificări esenţiale aduse reţelelor Wi-Fi şi de telefonie din staţiunea balneară de la Marea Neagră cu scopul asigurării supravegherii totale şi filtrării traficului, utilizând Sorm, sistemul Rusiei echivalent al programului Prism, american, pentru interceptarea comunicaţiilor telefonice şi internet. Echipamentele instalate recent la Soci permit interceptarea tuturor comunicaţiilor, dar şi filtrarea cuvintelor-cheie şi a expresiilor „sensibile” în mailuri, messenger sau reţele sociale.

Sistemul Sorm s-a modernizat în întreaga Rusie, dar o atenţie specială este acordată la Soci, unde se aşteaptă venirea unui mare număr de turişti străini anul viitor. Flacăra olimpică sosită la Moscova a fost trimisă mai departe, într-o călătorie de 123 de zile şi de peste 65.000 km, şi va fi transmisă prin mâinile a 14.000 persoane de-a lungul Rusiei, cel mai lung voiaj organizat vreodată înaintea JO de iarnă.

Prudenţă pentru businessmeni

Ron Deibert, profesor la Universitatea din Toronto şi director al Citizen Lab, laborator interdisciplinar asupra tehnologiilor informaţiei şi comunica­ţiilor, descrie modificările Sorm ca fiind „Prism sub influenţa steroizilor”, referindu-se la programul american Prism, dezvăluit de fostul consultant al NSA Edward Snowden. În cursul acestui an, biroul SUA însărcinat cu securitatea diplomatică a atenţionat ca în timpul JO de iarnă participanţii să dea dovadă de o prudenţă extremă şi a recomandat, în special oamenilor de afaceri, să nu divulge informaţii comerciale confidenţiale sau să scoată bateria telefonului mobil când acesta nu este utilizat. „Păziţi-vă de capacităţile Sorm. Călătorii în scop de afaceri trebuie să fie conştienţi că secretele comerciale, poziţiile de negociere şi alte informaţii sensibile pot fi interceptate şi împărtăşite cu concurenţii, omologi şi/sau entităţi juridice şi de reglementare ruseşti”.

FSB a ţinut să precizeze, în cadrul unei recente conferinţe de presă, că supravegherea nu va fi la fel de excesivă precum cea din timpul JO de la Londra. Guardian subliniază că, după adoptarea legii privind „propaganda homosexuală” faţă de minori şi controversa asupra homofobiei crescânde în Rusia, cuvinte-cheie referitoare la această problemă ar putea figura printre principalele ţinte ale FSB. În plus, preşedintele rus a interzis orice adunare sau manifestaţie în timpul JO de la Soci şi orice acţiune în acest sens ar putea fi reprimată brutal. Deibert precizează că „atleţii pot avea anume opţiuni politice sau pot fi gay. Având în vedere evoluţia recentă din Rusia, trebuie să fim preocupaţi de aceste probleme”. Autorităţile ruse şi-au exprimat îngrijorarea că ONG-urile care lucrează în domeniul drepturilor omului pot fi agenţi subversivi ai Occidentului şi FSB se pregăteşte pentru spionarea străinilor potenţial periculoşi ce vor veni la Soci.

Măsuri fără precedent

Pentru prima oară în istoria JO, la Soci vor fi folosite drone, 40.000 de poliţişti vor asigura securitatea în oraş, care va deveni izolat şi vor putea intra doar maşinile acreditate. Două sisteme cu sonar vor asigura securitatea pe mare, putând detecta eventualele submarine ce s-ar apropia de coastă.

Agenţia de securitate a Rusiei dispune de un larg mandat, de la controlul frontierelor la capturarea spionilor şi arestarea militanţilor consideraţi subversivi. FSB este mai mult decât un simplu serviciu obişnuit de securitate: combină funcţiile unei poliţii de elită cu cele ale unei agenţii de spionaj şi deţine o putere imensă. A parcurs un drum lung de la debutul anilor 1990, când era pe punctul de a face implozie.

Agenţia de astăzi are o linie directă de moştenire de la CEKA, creată de Lenin în anii de după revoluţia bolşevică, la NKVD, celebră pentru epurările din anii 1930, când au fost executate sute de mii de persoane, apoi KGB. Prăbuşirea URSS a dus la fărâmiţarea acestui temut conglomerat al serviciilor secrete în mai multe organisme distincte. Mulţi agenţi KGB au părăsit agenţia în haosul anilor 1990 şi au intrat în afaceri sau au devenit consultanţi în securitate.

Printre ei se află şi Vladimir Putin, fost agent KGB, care a lucrat la post în Germania şi pe care ex-preşedintele Boris Elţîn l-a catapultat în postul de prim-ministru. Cu Putin în această funcţie şi apoi devenit preşedintele Rusiei, a fost restabilită puterea FSB, moştenitoarea KGB. Mulţi dintre foştii colegi ai lui Putin au ajuns în posturi superioare în guvern sau în fruntea întreprinderilor controlate de stat.

Cele mai citite

Alerte meteo de ploi torențiale și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării, începând de sâmbătă

Meteorologii au emis avertizări de ploi abundente și torențiale pentru nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, precum și Carpații Meridionali...

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...

Răspunsul Hezbollah după moartea liderului său Hassan Nasrallah

Gruparea teroristă Hezbollah a confirmat, sâmbătă, moartea liderului său, Hassan Nasrallah, după ce Israelul a anunțat că acesta a fost ucis vineri într-un atac...
Ultima oră
Pe aceeași temă