4.4 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSpecialTribunalul a RESPINS cererea DNA de punere sub control judiciar a Olguței...

Tribunalul a RESPINS cererea DNA de punere sub control judiciar a Olguței Vasilescu

UPDATE 18,30: Tribunalul București a respins marți solicitarea procurorilor DNA  “în întregime”, adică atât luarea măsurii controlului judiciar față de Lia Olguța Vasilescu, în dosarul în care aceasta a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni de corupție, cât și apropierea de martori, denunțători, participarea la emisiuni radio și TV etc, ne-a transmis instanța.

Decizia nu este definitivă.

În timpul procesului, un procuror de la DNA le-a cerut judecătorilor să îi interzică primarului din Craiova participarea la emisiuni radio și de televiziune, dar și să se apropie de martorii și denunțătorii din dosarul său.

Procurorul a declarat în sala de judecată că Lia Olguța Vasilescu a prezentat selectiv la posturi de radio și televiziune, precum și pe Facebook, date din dosarul său și a căutat să îl discrediteze pe denunțătorul Petru Becheru prin publicarea unei fotografii a acestuia.

“Solicităm instanței să-i interzică inculpatei să mai publice date din dosar, pentru că martorii se simt timorați și amenințați. Vă rog să obligați inculpata să nu se mai prezinte la radio și televiziuni și să nu se mai apropie de martori și denunțători”, a mai spus procurorul.

De cealaltă parte, Lia Olguța Vasilescu a declarat că, dacă în cazul ei se va lua măsura controlului judiciar, atunci nu își va mai putea exercita funcția de primar, deoarece nu va mai avea voie să se apropie de angajați din Primăria Craiova care au calitatea de martor.

Lia Olguța Vasilescu a explicat că, după ce a fost reținută de procurori pe data de 30 martie, în spațiul public au apărut, pe lângă comunicatele DNA, informații “pe surse” din dosarul său, iar Petru Becheru a publicat pe Facebook materiale amenințătoare la adresa ei.

————————————–

UPDATE 13.24: „A existat o rezervă pe care eu și clienta mea am avut-o, luni de-a rândul. Vă rog să luați toată presa locală până în august 2016 și veți vedea numeroase date din anchetă. Poziția apărării a fost de a tăcea (…)”, a declarat avocatul edilului Craiovei.

 

12.17: Petru Becheru, denunțătorul edilului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, este audiat, marți, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

„Am venit să fac declarații în dosarul cu granitul, infracțiunile de acolo… au venit banii pentru fața blocului Romarta și, de asemenea, noi precizări legate de încercările de influențare a declarațiilor mele. Am fost amenințat, au fost amenințări la adresa vieții, la adresa oamenilor din bloc și alte chestiuni pe care vreau să vi le spun când ies”, a afirmat Becheru la intrarea în sediul DNA.

 

——–

Tribunalul București judecă marți, la ora 14.00, solicitarea DNA de punere sub control judiciar a edilului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, solicitare survenită în urma amenințării cu moartea a denunțătorului ei, Petru Becheru, și a intimidării unor martori din dosar.

România Liberă a publicat ieri, în exclusivitate, înregistrarea audio a unei încercări de intimidare a denunțătorul primarului Craiovei.

Citeşte şi EXCLUSIV. AUDIO. Mesajul mafiei către denunțătorul primarului Craiovei: Viața e scurtă. Poți să mori la plajă

Lia Olguța Vasilescu a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupție. După ce a fost trimisă în judecată, a început să posteze pe pagina sa de socializare fragmente din dosar pentru a-l discredita pe denunțătorul Petru Becheru. După ce a fost discreditat public, Petru Becheru a fost amenințat voalat, cu moartea, de către un angajat al edilului. Denunțătorul Petru Becheru a depus plângere la DNA în care a menționat amenințările și presiunile subordonatului primarului Craiovei.

“În intervalul de timp consecutiv înregistrării cauzei pe rolul instanței și după primirea actului de sesizare, inculpata Vsasilescu Lia Olguța a postat selectiv acte din dosarul de urmărire penală, apoi i-a invitat pe simpatizanții ei să facă aprecieri asupra probelor. Această acțiune a inculpatei a generat în mass-media, în perioada 30.07 2016-31.07 2016, ample reacții în legătură cu postările efectuate” precizează DNA. 

Procurorii  consideră că edilul “a încercat discreditarea martorului denunțător, publicând o fotografie a acestuia și formulând comentarii în legătură cu credibilitatea afirmațiilor acestuia. Ca urmare, martorul a fost jignit sau amenințat cu moartea de sute de persoane care au postat pe pagina de socializare a inculpatei Vasilescu Lia Olguța. În aparență aceasta a intervenit în discuții cerând decență, dar tot inculpata i-a incitat pe cei care comentau” argumentează DNA.

De asemenea, susțin procurorii, “O altă apreciere relevantă în poziția adoptată de inculpată este cea referitoare la alți martori audiați în timpul urmăririi penale, potrivit căreia susținătorii săi vor avea posibilitatea, în continuare, în mediul ales pentru comunicare de inculpată, să îi cunoască pe oamenii de afaceri care ar fi denunțat-o calomnios, sugerând astfel indirect că va face publice date despre aceștia”. Procurorii apreciază că luarea măsurii controlului judiciar s-ar impune ca o garanție a bunei desfășurări a procesului penal, măsură proporțională cu gravitatea acuzațiilor formulate în dosarul penal și conduita procesuală a inculpatei.

România Liberă a dezvăluit, că marți, 2 august, după zece seara, denunțătorul Petru Becheru a fost contactat telefonic de către Tomiță Gavrilă, contabil al Regiei Autonome de Transport Craiova, instituție subordonată Primăriei Craiova. Anterior convorbirii telefonice, Gavrilă postase cel puțin un comentariu foarte dur, în mediul online, la adresa lui Becheru. Pe tot parcursul convorbirii telefonice, contabilul regiei subordonate primarului Lia Olguța Vasilescu încerca să-l determine pe Becheru să-și retragă denunțul împotriva acesteia. 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Stenograme incendiare. PNL pune în cârca PSD legiferarea traseismului

Ședință incendiară, duminică, la PNL. Dacă în ceea ce privește data la care vor avea loc alegerile prezidențiale, liberalii au fost de acord...

Ce facem cu Transnistria?

Ce a vrut să spună Serghei Lavrov, când a declarat că guvernul de la Chișinău o ia pe urma celui de la Kiev? Prezent...
Ultima oră
Pe aceeași temă