Guvernul olandez intenţionează să înăsprească condiţiile în care imigranţii est-europeni pot beneficia de ajutor social, introducând obligativitatea cunoaşterii limbii şi alte cerinţe, relatează NewsIn.
Olanda a decis, de asemenea, să-i oprească practic pe fermierii autohtoni să mai angajeze muncitori sezonieri din România şi Bulgaria pentru culesul fructelor şi legumelor, pe motiv că sunt destui şomeri în Olanda care pot face aceste munci, reaminteşte portalul olandez.
Ministrul olandez pentru afaceri sociale, Henk Kamp, a declarat în faţa unei comisii parlamentare că numărul imigranţilor din Europa Centrală şi de Est care se mută în Olanda este mult mai mare decât se aşteptau autorităţile şi a arătat că la sfârşitul anului trecut erau de peste două ori mai mulţi solicitanţi de ajutor social decât în 2008.
Creşterea vertiginoasă a numărului de imigranţi din Europa Centrală şi de Est începând din 2004 este „cea mai importantă evoluţie” în termeni de migraţie, a declarat ministrul, citat de cotidianul Telegraaf. Kamp a participat la o discuţie cu parlamentarii, care vor să ştie ce învăţăminte se pot trage de pe urma recentelor tendinţe în materie de migraţie, precizează ziarul.
Organizaţia guvernamentală de studii macroeconomie, CPB, arată că în 2004 şi 2005 au venit în Olanda între 7.500 şi 15.000 de cetăţeni din Europa Centrală şi de Est. În prezent, autorităţile locale au înregistrat peste 200.000 de imigranţi, dar nu este clar câţi mai sunt fără a figura oficial în statisticile oficiale, spune CPB.
Ministrul pentru afaceri sociale a arătat că numărul celor care au solicitat ajutor social (bijstand) a crescut de la 460 în 2008 la 1.070 la sfârşitul anului trecut. De asemenea, numărul celor care au cerut indemnizaţie de şomaj a crescut de la 107 în 2007 la 1.527 în decembrie 2010.