18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialOficial UE la Chișinău: Nu este luat în calcul scenariul unirii Republicii...

Oficial UE la Chișinău: Nu este luat în calcul scenariul unirii Republicii Moldova cu România

Şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat duminică, că „nu este luat în calcul scenariul unirii Republicii Moldova cu România”, potrivit Radio Chișinău, citat de Agerpres.

Totodată, Pirkka Tapiola a subliniat necesitatea ca Republica Moldova să aplice în continuare prevederile Acordului de asociere şi de liber schimb cu UE şi să aprofundeze reformele pentru a se putea apropia de comunitatea europeană. 

„Este important ca Republica Moldova să profite de oportunităţile Acordului de asociere şi să continue reformele. Am semnat acordul, am început să-l implementăm, iar folosirea tuturor acestor oportunităţi ne va apropia. Dacă acordul va fi cu adevărat implementat, va aduce prosperitate. Iar pentru aceasta ne trebuie ceva timp. Profunzimea şi calitatea relaţiei Republicii Moldova cu UE depinde de profunzimea şi calitatea reformelor. Restul se va rezolva de la sine prin faptul că ţara va merge în direcţia corectă, adică nici la est, nici la vest, ci doar înainte”, a declarat Pirkka Tapiola, într-o emisiune la un post de televiziune local.

În ceea ce priveşte implicarea Bruxellesului în accelerarea reformelor în Republica Moldova, Pirkka Tapiola a răspuns tranşant: „Moldova e o ţară independentă. Noi nu ne putem implica. Ştiu că de multe ori se aşteaptă ca cineva să vină aici şi să rezolve anumite lucruri. Asta nu se va întâmpla. Toate hotărârile depind de Republica Moldova, iar noi vom lucra în cadrul acelor reforme preconizate pentru a întreprinde reforme”.

Șeful delegației UE la Chișinău a explicat că Bruxelles nu poate „interveni din afară chirurgical” pentru a schimba politica țării, precizând că „reformele nu pot fi aduse din afară, ca un miracol”, ci trebuie „dezvoltate în ţară”.

Referitor la scenariul unei eventuale uniri a Republicii Moldova cu România, şeful delegaţiei UE la Chişinău a menţionat că scopul de bază este reîntregirea Republicii Moldova prin reglementarea conflictului transnistrean. 

„Republica Moldova este o ţară multietnică, diversă, multiculturală, care îşi construieşte calea în contextul procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Noi lucrăm în baza independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova, cu un statut special pentru regiunea transnistreană. Haideţi să ne axăm pe aspectele care întrunesc consens în societate şi să nu facem speculaţii. Este foarte important să ne axăm pe Republica Moldova”, a spus diplomatul european, citat de Radio Chişinău. 

Declaraţiile sale intervin pe fondul unui reviriment al ideii unioniste în Republica Moldova, unde în ultimul timp au avut loc mai multe marşuri la care au participat zeci de mii de oameni. În luna martie, un congres al Sfatului Ţării, la care au participat 1.750 de delegaţi şi câteva sute de persoane din România, s-a reunit la Chişinău cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la votarea de către Sfatul Ţării a unirii Basarabiei cu România.

Cele mai citite

Jurnalismul european reflectă provocările societății contemporane: Abuzuri, Traume și Sănătate Mentală

În cadrul celei de-a 12-a ediții a European Press Prize, 25 de povești din cinci categorii au fost nominalizate, din care mai mult de...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă