Prima participare a Romaniei la Campionatul European, mai mult decat benefica.
Brazilienii, curtati puternic de echipele din Romania.
La noi, salarii de 1.500-2.000 de euro pe luna.
Clasarea Romaniei pe locul sase la Campionatul European de futsal a atras atentia cluburilor din Spania si Italia, campioana si vicecampioana continentale, asupra "tricolorilor". Impresarii straini misuna prin spatiul mioritic in incercarea lor de a-i convinge pe proprietarii jucatorilor romani sa accepte transferurile. Cei mai cautati sunt Florin Matei si Robert Lungu de la CIP Deva, acestia primind cele mai tentante oferte din partea Perugiei, care evolueaza in Serie A.
George Mara, unul dintre actionarii campioanei Romaniei, ne-a precizat ca nu este dispus sa-i cedeze pe cei doi jucatori daca Perugia nu indeplineste conditiile cerute de CIP. "Perugia ne-a transmis prin intermediul unor impresari ca le da cate 2.000 de euro pe luna plus masa si cazare. Pai, banii astia ii pot castiga si aici, la Deva, si mai sunt si acasa. Le-am spus ca daca le ofera un contract de 3.000 de euro pe luna atunci sunt de acord. Noi vrem ca jucatorilor sa le fie bine. Ii cedam sub forma de imprumut pe un an sau doi. Ei castiga niste bani frumosi si acumuleaza experienta care va fi si in folosul echipei nationale", a explicat Mara. Pentru un transfer definitiv CIP Deva a cerut aproximativ 100.000 de euro, suma pe care Perugia nu a dorit sa o achite.
Italienii au fost dispusi sa-l achizitioneze si pe fratele mai mic al lui Matei, Cristi, doar pentru a-l convinge pe unul dintre cei mai buni "tricolori" la CE 2007 sa le accepte oferta. Cristi Matei evolueaza pentru Atletic Bucuresti, liderul incontestabil al ligii secunde. Pe langa Matei, Atletic a mai primit oferte, tot din partea Perugiei, pentru alti trei jucatori: Marinica Stanciu, Ionut Daniel Raducanu si Micu Mirel. Dintre acestia, doar primii doi s-au inteles cu Perugia. "Noi vrem sa crestem jucatori. Chiar daca vor pleca cei trei, vom reusi sa ii inlocuim. Crestem jucatori, ii vindem afara. Ei castiga experienta, ceea ce e bine si pentru ei, si pentru echipa nationala", ne-a declarat Daniel Robe, seful celor de la Atletic.
Investitie de 300.000 de euro la Atletic Bucuresti
Nu doar cluburile sunt interesate de futsalul din Romania, ci si jucatorii straini. La Timisoara, Poli are in componenta patru sarbi, in timp ce ACS Odorheiul Secuiesc beneficiaza de aportul a sase jucatori maghiari, dintre care patru sunt titulari in nationala Ungariei. Chiar si brazilienii sunt tentati sa evolueze in tara noastra. "Suntem interesati de o linie completa (n.r. – cei patru titulari) de brazilieni. Doar ca noi vrem ca ei sa fie de maximum 21 de ani si sa nu fi jucat in nationalele de juniori sau tineret, pentru a putea, ulterior, daca este cazul, sa-i naturalizam. Le dam cam 1.500 de euro pe luna plus masa si cazare si cred ca vor fi multumiti. stiti ca nici in Brazilia viata nu este tocmai roz, multi practicand fotbalul pentru a scapa de saracie", ne-a precizat George Mara.
Pe langa CIP Deva, si Atletic monitorizeaza jucatori brazilieni pentru a-i inregimenta. Diferenta este ca bucurestenii doresc fotbalisti experimentati. "Eu vreau sa-i iau pe cei pe care ii vad la televizor. E adevarat ca salariile unor astfel de jucatori sunt imense, dar putem gasi si ceva mai acceptabil", a precizat Robe. Atletic se afla foarte aproape de incheierea unui parteneriat cu niste investitori italieni astfel incat echipa sa beneficieze de aproximativ 300.000 de euro. Strainii vin cu banii, 150.000 de euro, iar clubul cu partea in natura, jucatori, baza sportiva etc.
In tarile cu futsal dezvoltat, jucatorii de top pot castiga chiar si 30.000 de euro pe luna. Dar acolo si bugetele sunt enorme in comparatie cu Romania. De exemplu, in Rusia, Dinamo Moscova, cea mai puternica echipa din Europa, beneficiaza de aproximativ 5 milioane de euro pe sezon.