32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialOferta PD-L: salariu de 900 euro, pensia de 405

Oferta PD-L: salariu de 900 euro, pensia de 405

Obiectivul fundamental al programului de guvernare al PD-L, facut vineri public, este ca, pana in 2012, PIB-ul pe cap de locuitor sa ajunga la 62% din media UE, iar salariul mediu sa atinga 900 de euro si pensia medie 405, informeaza NewsIn.

Pentru atingerea acestui obiectiv, pedelistii isi propun sa actioneze pe 10 directii strategice: relansarea reformelor intarziate, blocate sau abandonate de actualul Guvern, dezvoltarea accelerata a infrastructurii, transformarea Romaniei intr-o tara exportatoare de produse agro-alimentare, asigurarea securitatii energetice, stimularea fiscala a micului antreprenoriat, supravegherea mecanismului pietelor si sanctionarea practicilor anticoncurentiale, asigurarea sustenabilitatii masurilor de protectie sociala, crearea conditiilor pentru ca romanii din strainatate sa se reintoarca in tara, eficientizarea luptei anticoruptie si pozitionarea Romaniei pe un loc corespunzator potentialului sau in construtia europeana si politica regionala.

In domeniul reformei constitutionale, PD-L propune o serie de variante care ar urma sa fie supuse dezbaterii publice. Este vorba de schimbarea regimului politic astfel incat sa fie eliminat bicefalismul puterii executive, eliminarea bicameralismului parlamentar egalitar fie prin unicameralism, fie prin bicameralism asimetric. O alta propunere se refera la facilitarea procedurii de dizolvare a Parlamentului si introducerea institutiei motiunii de incredere.

Un alt punct este reforma electorala prin introducerea votului uninominal majoritar in doua tururi de scrutin, fara prag electoral. In ceea ce priveste alegerea autoritatilor locale, PD-L propune alegerea in tandem a primarilor cu viceprimarii si a presedintelui de consiliu judetean cu vicepresedintele CJ.

In documentul dat vineri publicitatii, si intitulat "Gandim altfel", PD-L isi propune si schimbarea manierei de guvernare prin trasferul deciziei la nivelul comunitatilor locale, introducerea planificarii strategie multianuale, reforma sistemului bugetar, consolidarea statutului functionarilor publici, diminuarea birocratiei si simplificarea legislatiei, cooperarea guvernului cu sectorul privat si societatea civila in procesul de modernizare a societatii.

Cele mai citite

Cum se modifică Legea achizițiilor publice

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență care va modifica Legea achizițiilor publice, informează o știre...

VIDEO. România, victorie uluitoare împotriva Ucrainei! Stanciu, Marin și Drăguș aduc trei puncte

Naționala de fotbal a României a debutat cu o victorie impresionantă la Campionatul European de fotbal - EURO 2024, care are loc în Germania....

România – Ucraina, scor 3-0. Debut de excepție la EURO 2024

Naţionala României a început cu o victorie categorică parcursul la Campionatul European din Germania, scor 3-0 cu Ucraina, la Munchen, în grupa E. Victoria...
Ultima oră
Pe aceeași temă