Profesorii le vor preda elevilor de clasa a V-a pe baza unui ghid care va conține recomandări metodologice.
Ministrul Educației, Liviu Pop, face un experiment pe copii, unic după Revoluție. Experimentul a fost generat de faptul că noile manuale pentru elevii de clasa a V-a nu vor ajunge la timp pe băncile școlii. Cele vechi datau din 2006 și trebuiau înlocuite. Dar, Ministerul Educației nu a știut să gestioneze corect procesul de licitație pentru noile manuale.
Contestațiile depuse nu au fost soluționate în timp util, astfel încât peste 170.000 de elevi din clasa a V-a nu vor beneficia de noile manuale pentru majoritatea covârșitoare a disciplinelor.
Liviu Pop a declarat sec: “Până în data de 8 septembrie, în fiecare unitate şcolară va ajunge acel îndrumător-ghid pentru elevi. Acest îndrumător-ghid, care va acoperi materiile din planul de învăţământ, cele la care nu s-au făcut contestaţii – că dacă nu aveam contestaţii aveam toate manualele – în aşa fel încât în primele două luni de şcoală elevii să nu fie afectaţi de predare”. Anunțul a produs stupoare printre cadrele didactice.
Profesorii consultați de „România liberă“ au declarat că nu au auzit, după Revoluție, să existe un manual unic după care să se predea la toate disciplinele. Alții au dat fuga la dicționar să vadă ce alte semnificații ascunse are cuvântul “îndrumător”.
RL a aflat că îndrumătorul la care face referire Liviu Pop va fi elaborat de Institutul de Științele Educației, care se va consulta cu profesori și cu inspectorii școlari. Ghidul va fi finalizat în cel mult o săptămână.
Negociere directă
Îndrumătorul va avea peste 250 de pagini și va conține sugestii pe baza cărora profesorul este îndrumat să predea materia aferentă fiecărei discipline. Ghidul va acoperi programa școlară aferentă fiecărei discipline pentru primele opt săptămâni de școală. Disciplinele care se vor regăsi în acest îndrumător sunt: limba română, prima limbă modernă, a doua limbă modernă, matematică, biologie, educație socială, istorie, geografie, informatică, religie, educație plastică, educație muzicală, educație tehnologică, sport, consiliere și dezvoltare personală.
Este primul astfel de îndrumător metodologic compact în care se regăsec 15 materii aferente unui singur an de studiu (clasa a V-a). Trebuie specificat, o dată în plus, că îndrumarul nu reproduce materia disciplinelor mai sus enumerate. El conține sfaturi și recomandări – metodologia –, pe baza cărora trebuie predată materia aferentă primelor opt săptămâni de școală pentru toate disciplinele.
Pentru a se evita noi contestații în procesul de tipărire, Ministerul Educației a decis să evite alte licitații. Pentru tipărirea manualelor se va negocia cu diverse companii, apelându-se la procedeura de încredințare directă.
Prețul de tipar pentru un manual va fi de 4 lei.
Provizoratul s-ar putea prelungi
În acest moment, licitația pentru noile manuale de clasa a V-a se află în faza soluționării contestațiilor. La matematică, au fost declarate câștigătoare cinci manuale. Ce se întâmplă în eventualitatea în care contestațiile nu vor fi soluționate după cele opt săptămâni, iar elevii tot nu vor avea manuale noi de clasa a V-a? Singura soluție viabilă o reprezintă elaborarea unui nou îndrumar care să cuprindă sugestii pentru o altă nouă perioadă de timp, spun sursele „României libere“.
Criza manualelor este adâncită de decizia lui Liviu Pop de a interzice auxiliarele didactice care ar fi putut ajuta profesorii în procesul de predare.
La anul, edităm în familie
Ministrul Educației, Liviu Pop, este dispus să încalce legile concurenței doar pentru că nu a reușit să organizeze în timp util licitațiile pentru manualele școlare. Anul viitor ar urma să fie elaborate noi manuale pentru clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a. Pentru a evita situația din acest an, Liviu Pop nu vrea să mai organizeze niciun fel de licitații. “Săptămâna viitoare vom veni cu un act normativ în Guvern, în aşa fel încât să punem capăt acestei sarabande din ultimii cinci ani de zile – Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea manualelor şcolare, în aşa fel încât toţi elevii din România să beneficieze la timp de manuale şcolare”, a afirmat Liviu Pop, în debutul şedinţei de Guvern.
Editura Didactică și Pedagogică este regia de stat care se ocupă cu editarea manualelor și se află în subordinea Ministerului Educației. Editarea manualelor școlare este o afacere de zeci de milioane de euro anual.
Dublă eroare
Ministrul Educației a anunțat că nu va mai permite facultăţilor ca în cadrul examenului să nu se susţină lucrarea de licenţă. „Având o prietenie bună cu domnul Andruh, sper ca CNATDCU, pe care l-aţi criticat, să analizeze licenţele din ultimii şase ani dacă vreţi. Să vedem dacă au fost sau nu au fost plagiate“, a spus ministrul. Liviu Pop este în dublă eroare: CNATDCU are în atribuții doar analiza lucrărilor de doctorate, iar Marius Andruh nu mai este președintele Consiliului.
Posibilitatea oferită facultăţilor de a alege între lucrare de licenţă sau examen scris nu este o noutate Profesorii nu le vor preda elevilor de clasa a V-a pe baza unui ghid care va conține recomandări metodologice.