24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialOfensiva din Gaza, aproape de "atingerea obiectivelor"

Ofensiva din Gaza, aproape de „atingerea obiectivelor”

Premierul israelian, Ehud Olmert, a declarat ieri, dupa o reuniune a cabinetului sau, ca ofensiva din Fasia Gaza "se apropie de atingerea obiectivelor sale", afirmatie interpretata drept o prima referire la finalul operatiunii care a intrat azi in cea de-a 17-a zi. Olmert a avertizat insa ca "mai este nevoie de rabdare si de hotarare pentru a reusi o schimbare a situatiei de securitate in sud (sudul Israelului – n.r.), pentru ca toti cetatenii (israelieni) sa traiasca in securitate un timp indelungat". Potrivit secretarului general al guvernului israelian, Oved Yehezkel, premierul Olmert ar mai fi declarat, in cursul sedintei de guvern, ca Israelul "a dat o lovitura fara precedent impotriva Hamas, organizatie care nu va mai fi niciodata aceeasi". Oficialii israelieni nu au oferit insa un termen pentru incetarea ofensivei din Gaza.

Continuarea operatiunilor a atras un val de critici si de proteste impotriva Israelului in Europa si in lume, in timpul manifestatiilor inregistrandu-se si unele incidente soldate cu raniti, distrugeri si arestari. La Paris, intre cei peste 10.000 (dupa unele surse, 30.000) de manifestanti s-au aflat numeroase personalitati de stanga, alaturi de reprezentantul palestinian in Franta, Hind Koury. Incidentele nu au atins amploarea celor de saptamana trecuta, semnalandu-se spargerea geamurilor unei statii de autobuz si ale unei cabine telefonice, ca si a mai multor vitrine. Manifestantii au aruncat cu proiectile improvizate asupra politistilor, care au ripostat recurgand la gaze lacrimogene. La Nisa, sapte politisti au fost raniti usor si 11 persoane au fost arestate. Manifestantii au spart vitrinele unui restaurant McDonalds si au aruncat pietre in cladirea unui cazinou, "pentru ca este evreiesc".

La Londra, manifestantii au incercat sa forteze intrarea pe o strada de langa Ambasada Israelului. In capitala britanica a fost organizata si o manifestatie pro-Israel. Proteste impotriva ofensivei din Gaza au avut loc si in Germania, Italia, Suedia, Grecia, Ungaria, Bosnia, Cehia.

» Absolvent de Medicina in RomAnia
Seful serviciilor de urgenta palestiniene din Fasia Gaza, doctorul Mouawiya Hassanein, si-a obtinut diploma de medic in Romania, in 1984, este insurat cu o romanca si are cinci copii, relateaza AFP. El are acum macabra misiune de a anunta bilantul oficial al victimelor ofensivei, primind zilnic, dupa propria marturisire, cel putin 200 de apeluri telefonice de la jurnalisti si acordand circa 15 interviuri. "Sunt 15 zile de cand nu mi-am vazut familia. Dorm in birou si doar trei ore pe zi, intermitent", a declarat doctorul Hassanein. El raspunde si de coordonarea ambulantelor care evacueaza ranitii, misiune extrem de dificila, in conditiile in care numarul acestora este mult sub cel necesar chiar in perioade de liniste.

Cele mai citite

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...
Ultima oră
Pe aceeași temă