11.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialObiectivele sportului constănţean în 2011

Obiectivele sportului constănţean în 2011

Cinci formaţii cu şanse mai mici sau mai mari la titlurile naţionale şi trei care ne reprezintă deja cu succes în competiţiile continentale speră ca obiectivele din 2011 să fie îndeplinite.

Este deja binecunoscut faptul că la Constanţa este capitala sporturilor de echipă, dacă nu luăm în considerare fotbalul. Nici un alt judeţ din România nu şi-a mai trecut în palmares atâtea titluri naţionale şi cupe ale României, precum şi evoluţii admirabile în Europa. Echipele care au contribuit la ascensiunea fulminantă a sportului constănţean în ultimul deceniu sunt cele de volei şi handbal, precum şi echipa de rugby, care nu a obţinut nici o performanţă majoră, însă s-a luptat de fiecare dată pentru titlu, cu şanse reale.

Handbalul şi-a tras partea leului. HCM Constanţa a reuşit anul trecut să se încununeze pentru a cincea oară campioană şi a obţinut calificarea între cele mai bune 16 echipe ale continentului, performanţă unică în handbalul românesc de după revoluţie. Aceleaşi obiective le au băieţii de la HCM şi în 2011. Chiar dacă au avut un debut mai puţin reuşit atât în competiţia internă, cât şi în Liga Campionilor, constănţenii au speranţa că vor repeta performanţele sezonului trecut şi chiar le vor depăşi. „Campionatul intern este unul destul de lung şi mai echilibrat ca oricând. Chiar dacă am făcut câţiva paşi greşiţi, cu siguranţă vom reuşi să recuperăm punctele pierdute. În ceea ce priveşte Liga Campionilor, acolo este un pic mai greu. Şansele la calificare există totuşi şi sper ca băieţii să dea totul pentru a le fructifica”, a declarat directorul executiv al campioanei HCM Constanţa, Nurhan Ali.

CS Tomis continuă lupta în Cupa Cupelor

Una dintre surprizele mai puţin aşteptate vine din partea fetelor de la CS Tomis. Handbalistele constănţene au încheiat sezonul trecut pe podium, performanţă pe care nu au mai atins-o de 20 de ani. Totodată, tomitanele au revenit în cupele europene, acolo unde nu au mai fost de doi ani şi unde au trecut deja un tur. Mai exact, echipa de pe litoral s-a calificat în faza optimilor de finală ale Cupei Cupelor, unde va întâlni într-o dublă manşă echipa rusă Rostov-Don. Ambele jocuri se vor disputa la Rostov, pe 5 şi 6 februarie. Aceste două meciuri reprezintă, practic posibilitatea constănţencelor de a îndeplini unul din obiectivele pentru 2011, calificarea în sferturile competiţiei fiind mai mult decât mulţumitoare. În campionat, cum prima poziţie este acontată deja de Oltchim, lupta se duce pentru locul secund, pentru aceasta Tomis având ca principală rivală echipa din Cluj.

Volei la nivel european

Voleiul nu mai are aceeaşi reprezentare în Europa, băieţii fiind deja eliminaţi, însă fetele compensează, ajungând deja în optimile Cupei CEV. Acolo, Gavrilescu şi compania vor să ajungă până la turneul final, ceea ce înseamnă lupta pentru medaliile competiţiei. Aventura europeană a constănţencelor se reia foarte repede, meciurile din optimile Cupei CEV fiind programate nu mai departe de 6 şi 12 ianuarie. Echipa pe care CS Volei 2004 Tomis o va înfrunta pentru accederea în sferturile competiţiei este Tauron MKS Dabrowa Gorinicza din Polonia.

Obiectivul în campionat: locul I

În ceea ce priveşte întrecerea internă, atât băieţii, cât şi fetele ocupă primul loc în clasament după disputarea primei părţi a campionatului. Fetele au suferit o înfrângere şi pot pierde primul loc dacă Ştiinţa Bacău câştigă restanţa cu CSM Lugoj, în timp ce băieţii au avut un parcurs fără greşeală, Began şi compania impunându-se în toate cele 10 etape disputate în 2010. Parcursul din întrecerea internă vine în contradicţie cu cel din cupele europene, unde CVM a jucat patru jocuri, două în Cupa CEV şi tot atâtea în Cupa Challenge, dar nu a reuşit să câştige nici măcar un set. Tomitanii speră să facă uitat parcursul slab din întrecerile continentale prin unul perfect în Divizia A1, care să le aducă al cincilea titlu de campioni. „Avem o echipă nouă şi acest lucru a contat foarte mult în Europa. Lipsa de omogenitate ne-a afectat foarte mult şi nu am reuşit mare lucru. Sperăm ca în acest campionat să reuşim să punem totul la punct pentru ca în ediţia următoare a cupelor europene să facem o figură mult mai frumoasă”, a declarat Serhan Cadâr, directorul sportiv al grupării de pe litoral.

Tot la titlu aspiră şi RCJ Farul. Echipa de pe litoral a terminat sezonul trecut pe podium, însă cu neşansă. Anul acesta se schimbă formatul competiţiei, va fi mult mai greu, însă RCJ îşi anunţă încă de acum candidatura la titlu.

Farul vrea să supravieţuiască

FC Farul este considerată în continuare echipa-fanion a judeţului. Chiar dacă se zbate în eşalonul inferior şi chiar dacă nu a făcut cunoştinţă cu marile întreceri europene şi nici măcar nu a luat titlu, gruparea alb-albastră este în continuare la fel de iubită. Din păcate pentru marinari, afecţiunea fanilor nu este suficientă pentru ca aceştia să îşi continue activitatea. Fără bani şi fără susţinere din partea marilor agenţi comerciali din localitate, echipa este o dată în plus în pragul falimentului. Preşedintele Relu Damian a anunţat deja că dacă nimeni nu îşi manifestă interesul de a susţine echipa cât mai curând, reunirea programată pe 15 ianuarie nu va mai avea loc. Dacă totuşi îşi va relua pregătirea, în condiţiile date, marinarii nu pot spera la mai mult decât la supravieţuire.

CS Farul vrea cât mai mulţi sportivi la Olimpiadă

Nu doar echipele au reuşit rezultate excelente în 2010. La campionatul individual, mulţi sportivi au adus medalii Constanţei s-au au avut comportări dintre cele mai meritorii la competiţiile la care au participat. Ana Progras, Nicoleta Grasu şi Diana Bursuc sunt doar câteva nume care speră ca performanţele de anul trecut să fie repetate şi în 2011. Cele trei sunt legitimate la CS Farul Constanţa şi, alături de acestea, mulţi alţi sportivi vor să obţină în 2011 performanţele care să îi califice la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. 80% din sportivii calificaţi la Olimpiada de anul viitor vor fi cunoscuţi la finele anului 2011.

Cele mai citite

Doi pensionari români, prinși de vameși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro

Doi pensionari români au fost prinși cu bijuterii de 650.000 de euro pe Aeroportul din Munchen. Vameșii au observat, inițial, un ceas de lux...

Ianis Hagi a revenit la prima echipă al lui Rangers!

După o perioadă de exil la echipa de rezerve, Ianis Hagi a fost reprimit la antrenamentele primei echipe a lui Rangers. Ianis Hagi, mijlocașul român...

Premierul calmează temerile: România nu va intra în criză, avem depozite la BNR

Marcel Ciolacu afirmă că este în legătură permanentă cu guvernatorul BNR și analizează indicatorii economici Întrebat dacă există riscul unor turbulențe economice în viitor, premierul...
Ultima oră
Pe aceeași temă