-1 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialObama: "Voi reface inaltimea morala a SUA"

Obama: „Voi reface inaltimea morala a SUA”

» Barack Obama, presedintele ales al Statelor Unite, a confirmat in primul interviu acordat dupa alegeri ca va retrage trupele din Irak si va inchide complexul de la Guantanamo Bay pentru a recupera "inaltimea morala a SUA in lume". In economie, democratul nu va ezita sa mareasca deficitul bugetar pe termen scurt pentru a scoate America din criza.

"Am spus de mai multe ori ca vreau sa inchid Guantanamo si voi respecta promisiunea. Am spus de mai multe ori ca America nu tortureaza. si ma voi asigura ca nu torturam. Aceste masuri sunt numai o parte din efortul de a reface inaltimea morala a Americii in lume", a spus viitorul presedinte american in interviul din emisiunea "60 minutes" a postului CBS.
Barack Obama nu a precizat ce se va intampla cu cei 255 de prizonieri suspectati de terorism care se afla in prezent inchisi in controversatul centru de detentie deschis de administratia George W. Bush in 2002, in baza militara din Cuba.

El a precizat insa ca administratia sa va face din combaterea terorismului international o prioritate, afirmand ca prinderea sau eliminarea liderului Al Qaeda, Osama bin Laden, este critica pentru securitatea Statelor Unite. Presedintele ales a subliniat ca echipa sa se va concentra pe combaterea oricarei amenintari teroriste, in special pentru prevenirea unui atac in primele luni de la preluarea mandatului – un moment de risc ridicat, conform expertilor in domeniul securitatii, care au subliniat ca, in trecut, teroristii au lovit America, dar si Marea Britanie, in primele luni de la inaugurarile lui Bill Clinton, George W. Bush si Gordon Brown.
"Trebuie sa intarim aceste eforturi (de distrugere a Al Qaeda – n.n). In special in lumina problemelor pe care le avem in Afgansitan, unde situatia a continuat sa se inrautateasca."

Pentru a concentra eforturile de securitate ale Americii asupra Afganistanului, Obama a reiterat ca intentioneaza sa retraga militarii din Irak, unde, din 2003 pana in prezent, Statele Unite au pierdut peste 4000 de militari. "Voi cere Statului major si oficialilor din securitate sa lanseze un plan de retragere a trupelor", a declarat presedintele ales, precizand ca o parte din efectivele din Golf vor fi redirectionate pentru razboiul din Afganistan.
Conform declaratiilor facute in campanie, Obama doreste retragerea in 16 luni a principalelor contingete militare din Irak si mentinerea unui numar nespecificat de "forte reziduale" care sa asigure un transfer eficient al responsabilitatilor de securitate catre trupele guvernului irakian.

Ajutor pentru economie si reglementare moderata
In privinta celei mai acute probleme a SUA – criza financiara, care ameninta sa se transforme intr-o criza economica de proportii – Obama a promis ca va face tot ce este necesar pentru a stabiliza economia SUA, pentru a reface increderea consumatorilor si mentine si eventual crea locuri de munca. El a precizat ca va promova un pachet de stimulare a economiei, daca acesta nu va fi adoptat pana la inaugurarea sa. "Nu trebuie sa ne ingrijoram cu privire la deficitul pe anul acesta si nici pe anul viitor. Pe termen scurt, cel mai important este sa evitam o adancire a recesiunii", a afirmat Obama. El a dat ca exemplu situatia de la General Motors – cel mai mare producator auto din SUA – apreciind ca ar fi un dezastru daca guvernul nu ar interveni pentru a impiedica falimentul.
Viitorul lider de la Casa Alba si-a prezentat si viziunea cu privire la reforma sistemului financiar, apreciind ca este nevoie de o noua reglementare a sistemului bancar, insa nu una care sa ingradeasca spiritul antreprenorial si apetenta spre risc a capitalismului american, ci o revizuire care sa "restabileasca echilibrul".

» Hillary Clinton, secretar de stat?
Anturajul presedintelui ales al Statelor Unite, Barack Obama, a anuntat duminica ca viitorul lider de la Casa Alba a discutat cu fosta prima doamna Hillary Clinton despre o posibila numire a acesteia in functia de secretar de stat, fara insa a anunta o decizie definitiva privind viitorul sef al diplomatiei americane. Potrivit Washington Post, Obama s-a intalnit vineri cu un alt fost rival din cursa pentru nominalizarea democrata pentru prezidentiale – guvernatorul de New Mexico Bill Richardson – cu care a vorbit, de asemenea, despre functia de secretar de stat.

Echipa lui Obama a anuntat in schimb ca Pete Rouse, care a lucrat mai multi ani in Congres, si Gregory Craig au fost numiti consilieri ai viitoarei presedintii, in timp ce Mona Sutphen si Jim Messina vor fi numiti secretari generali adjuncti. Sutphen este o fosta functionara a Departamentului de Stat, in timp ce Messina a fost asistent in Congres. Pe de alta parte, Obama, care a demisionat duminica din functia de senator de Illinois, a sugerat ca, asemenea predecesorului sau din Chicago, Abraham Lincoln, ales presedinte in 1861, va opta pentru numirea in guvern a unor fosti adversari din tabara republicana.

Cele mai citite

Mahmoud Abbas vrea în continuare o „soluție cu două state” în noul mandat Trump

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat luni pe noul președinte american Donald Trump, declarând că este gata să coopereze cu el pentru a...

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...

Italia ar putea trimite trupe de menținerea păcii în Gaza

În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă