-1.2 C
București
duminică, 23 ianuarie 2022
AcasăSpecialObama: SUA sunt alături de Franța în combaterea terorismului

Obama: SUA sunt alături de Franța în combaterea terorismului

Statele Unite sunt de partea Franţei în ofensiva de combatere a terorismului, a declarat preşedintele Barack Obama, citat de AFP.

"Vreau ca cetăţenii francezi să ştie acest lucru: Statele Unite sunt de partea voastră astăzi, vor fi de partea voastră mâine", a declarat Obama într-un discurs rostit la Knoxville, în statul american Tennessee, după o vizită la ambasada Franţei din Washington.

"Administraţia Statelor Unite a fost în contact strâns cu Guvernul Franţei de-a lungul acestei tragedii. Chiar dacă ameninţarea imediată pare să fi fost îndepărtată, autorităţile franceze trebuie să rămână vigilente. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt pentru familiile afectate direct", a adăugat Obama.

"Locuitorii Parisului au văzut ce fac teroriştii: produc suferinţă şi ură. Noi apărăm libertatea, speranţa şi demnitatea tuturor fiinţelor umane", a insistat preşedintele SUA.

Fraţii Chérif şi Said Kouachi – consideraţi autorii atacului comis miercuri la sediul revistei Cherlie Hebdo – au murit vineri seară în confruntările cu forţele de ordine franceze la sediul unei tipografii din localitatea Dammartin-en-Goële. Un bărbat care era ţinut ostatic a scăpat cu viaţă, afirmând că s-a ascuns într-un dulap. Islamistul Chérif Kouachi a sunat la postul BFMTV înainte de intervenţia forţelor de elită franceze şi a declarat că făcea parte din organizaţia teroristă Al-Qaida în Peninsula Arabia. La rândul său, Amedy Coulibaly, autorul luării de ostatici de la un magazin evreiesc din Paris şi presupusul criminal al poliţistei omorâte în zona Montrouge din Paris a declarat că s-a sincronizat cu autorii atacului contra revistei Charlie Hebdo şi că făcea parte din grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Siria. Amedy Coulibaly, un islamist în vârstă de 32 de ani, a fost omorât în intervenţia forţelor de ordine la un magazin evreiesc din zona Vincennes (la periferia Parisului). Există informaţii contradictorii privind situaţia celor patru ostatici de la magazinul evreiesc: potrivit unor surse, cei patru sunt grav răniţi; alte surse spun că au fost omorâţi.

Atacul comis pe 7 ianuarie la sediul revistei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi, fiind revendicat de reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic în Irak şi Siria. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski). Publicaţia Charlie Hebdo primise o serie de ameninţări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed. Grupul terorist Stat Islamic a revendicat atentatul.

Cele mai citite

A patra zi de grevă la STB. Doar 25% din parcul auto a ieșit pe traseu

Sute de şoferi refuză să iasă pe traseu, fiind a patra zi de grevă a angajaţilor STB. Transportul în comun din Capitală este afectat....

Coronavirus în România, bilanț provizoriu: Peste 14.000 de noi cazuri de COVID-19

Numărul cazurilor noi de Covid-19 din țara noastră se menține ridicat, potrivit bilanțului provizoriu. După trei zile în care au fost înregistrate peste 19.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă