25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialObama: razboiul in Irak a luat sfarsit

Obama: razboiul in Irak a luat sfarsit

Presedintele american Barack Obama a declarat vineri ca va retrage din Irak toate brigazile de lupta in urmatoarele 18 luni, dar pe teritoriul irakian vor ramane 35.000-50.000 de militari pentru a instrui fortele de securitate locale, relateaza AP, Reuters si AFP.

Liderul de la Casa Alba a facut anuntul in cadrul unui discurs adresat militarilor din baza de la Camp LeJeune, statul Carolina de Nord. "Am venit astazi aici pentru a va vorbi despre modul in care va lua sfarsit razboiul din Irak. Misiunea noastra de lupta va lua sfarsit la 31 august 2010", a declarat Barack Obama. El a adaugat ca administratia sa va actiona cu prudenta in privinta retragerii si responsabilii militari americani vor avea consultari stranse cu guvernul irakian.

In timpul campaniei sale pentru presedintia SUA, Obama a fost avocatul retragerii trupelor in termen de 16 luni de la investire, noteaza AP. Barack Obama a precizat ca intre 35.000 si 50.000 de soldati vor ramane initial pentru a instrui fortele irakiene si a supraveghea misiuni antiterorism. "Am intentia de a retrage toti soldatii americani pana la finele anului 2011", conform acordului incheiat in 2008 intre presedintele George W. Bush si guvernul irakian, a dat asigurari presedintele SUA.

Liderul american le-a telefonat vineri premierului irakian Nouri al-Maliki si predecesorului sau George W. Bush pentru a le aduce la cunostinta declaratiile pe care urma sa le faca la Camp LeJeune, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs. De altfel, in cadrul discursului de la Camp LeJeune a existat si o parte in care acesta li s-a adresat direct irakienilor, noteaza Reuters. "Statele Unite nu au nicio pretentie asupra teritoriului sau resurselor voastre. Respectam suveranitatea voastra si sacrificiile enorme pe care le-a facut tara voasta. Vrem o tranzitie completa catre Irak a responsabilitatii pentru asigurarea securitatii tarii", a subliniat el.

Decizia lui Obama de a lasa o forta considerabila pentru a asigura stabilitatea a fost salutata de republicanii din Congres, inclusiv de fostul candidat la prezidentiale John McCain, in timp ce unii democrati cred ca ramane in Irak un contingent prea mare.

Obama a spus ca Irakul s-a confruntat cu violente interconfesionale groaznice intre 2006 si 2007, dar ca aceste violente s-au redus substantial in prezent, in timp ce capacitatile fortelor irakiene, refacute dupa invazia din 2003, s-au imbunatatit.

"Dar sa nu existe indoieli: Irakul nu este inca sigur si il asteapta zile dificile. Violenta va fi in continuare o parte a vietii din Irak. Prea multe intrebari politice fundamentale despre viitorul Irakului sunt inca nerezolvate (…) Scaderea veniturilor din petrol vor exercita o presiune in plus asupra Guvernului, caruia ii este greu sa ofere serviciile de baza", a spus el.

Anuntul sau respecta promisiunile majore din campania electorala de anul trecuta. In schimb, Obama se va concentra pe suplimentarea contingentului american din Afganistan, pe care il considera principalul front din lupta americana impotriva terorismului.

"Pe masura ce desfasuram aceasta retragere, prioritatea mea va fi siguranta si securitatea trupelor noastre si civililor din Irak. Vom actiona cu grija si ma voi consulta indeaproape cu comandantii militari de pe teren si cu Guvernul irakian", a dat asigurari Obama. "Vor exista, cu siguranta, perioade dificile si ajustari tactice. Dar inamicii nostri ar trebui sa nu aiba nicio indoiala: acest plan ofera armatei noastre forta si flexibilitatea de care are nevoie pentru a sustine partenerii irakieni si pentru a avea succes", a subliniat el, citat de NewsIn.

Vizita lui Obama la Camp Lejeune intervine la sfarsitul unei saptamani in care opinia publica s-a concentrat pe relansarea economiei, iar administratia a prezentat un proiect de buget de 3550 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2010. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă