8.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSpecialObama: Posibilitatea ca un atacator izolat sau o celulă teroristă restrânsă să...

Obama: Posibilitatea ca un atacator izolat sau o celulă teroristă restrânsă să efectueze un atentat, în urma căruia să moară oameni, este real

Președintele american Barack Obama consideră că gruparea jihadistă Stat Islamic continuă să reprezinte o amenințare, deși campania din Irak, Siria şi Libia a înregistrat „progrese semnificative”, informează agențiile de presă internaționale Reuters și Associated Press, citate de Mediafax.

În cadrul unei conferințe de presă, susținută după o întâlnire cu oficialii americani care se ocupă de securitatea naţională, Obama a precizat că reţeaua teroristă Stat Islamic continuă să aibă capacitatea de a inspira teroriştii de tipul „lup siguratic” să comită atentate, acestea fiind mult mai greu de detectat şi prevenit.

„Ceea ce ISIL (acronim pentru Stat Islamic n.red) a descoperit este că, dacă reuşesc să convingă câteva persoane sau chiar una singură să comită un atentat la metrou, ori la o paradă sau la un alt eveniment public, ucigând zeci de oameni şi nu mii de oameni, tot va reuşi să creeze teamă şi îngrijorare, fapt ce îi face şi mai cunoscuţi (…) Deşi campania împotriva Stat Islamic, în Irak, Siria şi acum Libia a înregistrat progrese semnificative, gruparea se adaptează, revine la comiterea de atacuri care au o mare vizibilitate şi se foloseşte de internet pentru a recruta, antrena şi încuraja atacuri de tip lup singuratic,” a declarat liderul de la Casa Albă.

Totodată, el a atras atenția că „posibilitatea ca fie un atacator izolat sau o celulă teroristă restrânsă să efectueze un atentat, în urma căruia să moară oameni, este real”, întrucât teroriștii „au văzut gradul de atenţie pe care îl pot obţine cu atacuri la scară mai mică, folosind pistoale sau puşti de asalt”.

Preşedintele american a avertizat şi asupra reacţiilor exagerate în ceea ce priveşte pericolul terorist, afirmând că „atunci când societăţile se tem pot reacţiona în moduri care conduc la subminarea structurii societăţii”. 

Șeful statului american nu crede că terorismul va fi eliminat în timpul administraţiei sale şi nici a succesorilor săi, însă Statele Unite vor trebui să găsească metode mai bune pentru a destructura reţelele teroriste şi intercepta mesajele trimise pe internet care ar putea conduce la radicalizarea unor persoane.

Cele mai citite

Hotelurile unde vor fi cazați tricolorii pentru meciurile de la Campionatul European de Fotbal

UEFA a stabilit hotelurile pe care echipele le vor folosi pentru partidele ce se vor desfășura în cadrul turneului final al EURO 2024, organizat...

Klaus Iohannis rămâne jupânul României

Coaliția de guvernare a decis: comasarea europarlamentarelor cu cele locale. Fiindcă totul se face cu „poporul și pentru popor” – nu-i așa? – liderii...

Rusia – Ucraina, ziua 708: Trei morți, în urma unui atac asupra Odesei

O dronă rusească a lovit o zonă comercială în portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, ucigând trei persoane, au declarat armata ucraineană şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă