22.8 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăSpecialObama-McCain: confruntare dura, meci nul

Obama-McCain: confruntare dura, meci nul

» Candidatii la presedintia Statelor Unite, democratul Barack Obama si republicanul John McCain, s-au confruntat vineri seara pentru prima data, in direct, in fata poporului american. Meciul electoral televizat nu a adus insa nici un invingator clar. Daca sondajele efectuate in randul telespectatorilor au inclinat in favoarea democratului, analistii politici au apreciat ca ambii candidati au ratat sansa unei victorii decisive.

Dezbaterea ar fi trebuit sa se axeze exclusiv pe teme de politica externa, insa criza sistemului financiar american a impus o revizuire a spatiului de emisie, fiind chiar la un pas de a anula cu totul prima confruntare televizata a celor doi.
Aflat intr-o pozitie nefavorabila, ca reprezentant al partidului de guvernare, republicanul McCain a incercat sa evite duelul televizat, invocand negocierile desfasurate la Washington pentru aprobarea planului guvernamental de salvare a economiei. In final, el a acceptat insa confruntarea, mizand pe atac, ca arma de aparare.

In absenta unui plan clar adoptat de Congres, cei doi s-au atacat reciproc pe tema crizei financiare. Obama a descris criza de pe Wall Street drept "verdictul final" dat celor opt ani de guvernare republicana. McCain a contraatacat, pledand pentru reducerea cheltuielilor bugetare si aratand ca, in timpul mandatului de senator de Illinois, Obama a solicitat milioane de dolari pentru comunitatea locala, fara a justifica intotdeauna necesitatea proiectelor.

In planul politicii externe, Obama l-a acuzat pe McCain ca a "gresit" sustinand declansarea razboiului din Irak care a permis trecerea in plan secund a luptei impotriva a Al Qaeda in Afganistan si Pakistan. In replica, McCain a sustinut ca SUA sunt pe cale sa castige razboiul si l-a acuzat pe Obama de "naivitate" atat pentru linia dura afisata vizavi de Pakistan, cat si pentru afirmatia democratului ca s-ar intalni cu liderii Iranului. Ambii candidati au fost de acord ca nu vor tolera inarmarea nucleara a Teheranului.

COMPROMIS
» Planul anticriza, gata de aprobare
Liderii democratilor si ai republicanilor din Congresul SUA au anuntat ieri ca cele doua tabere au facut "progrese majore" in negocierea planului guvernamental de salvare a institutiilor financiare in valoare totala de 700 de miliarde $, apreciind ca adoptarea masurilor urma sa aiba loc pana astazi, inainte de deschiderea burselor. Oficialii implicati in negocieri mai cizelau inca forma finala a acordului, congresmenii convenisera sa limiteze puterile Trezoreriei, eliberand initial numai jumatate din cele 700 de miliarde, fondurile alocate ulterior urmand sa fie supuse unor noi aprobari in Congres.

Cele mai citite

Eveniment la Academia Română. Un omagiu: lansarea volumului „Andrei Rădulescu – Corespondență“

Academia Română găzduiește marți, 16 aprilie 2024, lansarea volumului „Andrei Rădulescu – Corespondență“, editat de Fundația „Andrei Rădulescu și a Marilor Juriști Români“ și...

Motrenismul

În istoria Regatului român, probabil cea mai suveranistă perioadă din istoria poporului român, au existat mai multe curente de gândire: poporanismul, semănătorismul și trăirismul....

Eveniment la Academia Română. Un omagiu: lansarea volumului „Andrei Rădulescu – Corespondență“

Academia Română găzduiește marți, 16 aprilie 2024, lansarea volumului „Andrei Rădulescu – Corespondență“, editat de Fundația „Andrei Rădulescu și a Marilor Juriști Români“ și...
Ultima oră
Pe aceeași temă