19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialObama, la Cairo: SUA sprijina Israelul, dar si crearea unui stat palestinian...

Obama, la Cairo: SUA sprijina Israelul, dar si crearea unui stat palestinian (VIDEO)

Presedintele american Barack Obama a afirmat joi la Cairo ca legatura Statelor Unite cu Israelul este de nezdruncinat, cerand insa Ierusalimului sa inceteze colonizarea si reafirmand ca sustine crearea unui stat palestinian, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

"Legaturile puternice ale Americii cu Israelul sunt bine cunoscute. Aceste legaturi sunt de nezdruncinat", a declarat Obama in discursul sustinut la Universitatea de la Cairo.

In acelasi timp insa, presedintele american a afirmat ca "Statele Unite nu accepta legitimitatea continuarii colonizarii israeliene", care "incalca acordurile din trecut si dauneaza eforturilor de pace". "Colonizarea trebuie sa inceteze, a sosit momentul", a mai spus presedintele american.

El a reafirmat joi ca Statele Unite sustin aspiratiile "legitime" ale palestinienilor de a avea un stat, subliniind ca "singura solutie" pentru conflictul cu Israelul este cea care prevede existenta a doua state.

 

Extremismul trebuie infruntat sub toate formele

Presedintele american a mai declarat ca musulmanii si americanii trebuie sa infrunte impreuna "extremismul violent sub toate formele sale", transmite AFP.

"Prima problema pe care trebuie sa o confruntam este extremismul violent sub toate formele sale", a spus Obama, vorbind despre "problemele specifice" pe care musulmanii si Statele Unite trebuie sa le rezolve impreuna.

"Am spus clar ca Statele Unite nu sunt si nu vor fi niciodata in razboi impotriva islamului", a subliniat Barack Obama, referindu-se la un discurs pe care l-a sustinut la Ankara. "Vom lupta totusi fara incetare impotriva extremistilor violenti care reprezinta o grava amenintare impotriva securitatii noastre", pentru ca Statele Unite "resping acelasi lucru pe care il resping toti oamenii, indiferent de religie, uciderea de barbati, femei si copii nevinovati", a spus el.

Confruntarea cu Iranul, intr-un punct dificil

Presedintele Statelor Unite a declarat ca actuala confruntare pe tema programului nuclear iranian este "intr-un punct decisiv": "Suntem dispusi sa mergem inainte fara conditii, in baza respectului reciproc", chiar daca va fi dificil de "trecut peste deceniile de neincredere" din relatiile cu Iranul.

"Insa este clar pentru toata lumea ca cei care sunt vizati ca, atunci cind este vorba despre arme nucleare, suntem intr-un punct decisiv"."Nu este vorba numai despre interesele americane, ci de a impiedica o cursa de inarmare cu arme nucleare in Orientul Mijlociu, care ar putea duce regiunea si lumea spre o cale extrem de periculoasa", a continuat Obama.

Insa acest lucru nu inseamna, potrivit sefului Executivului american,  ca "o natiune nu are dreptul la puterea nucleara pasnica", daca ea se conformeaza Tratatului de neproliferare nucleara.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă