13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialObama l-a iertat pe președintele Vietnamului, după ce acesta l-a numit „fiu...

Obama l-a iertat pe președintele Vietnamului, după ce acesta l-a numit „fiu de târfă”

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a purtat o conversație informală cu omologul său filipinez, Rodrigo Duterte, la câteva zile după ce acesta l-a catalogat drept „fiu de târfă”, informează News.ro.

Miercuri seara, Obama a schimbat mai multe amabilități cu Duterte, înainte de a participa la o cină de gală în cadrul summitului ASEAN de la Vientiane. Cei doi șefi de stat au dat mâna şi au purtat o scurtă discuţie, înainte de a se îndrepta spre cina care a încheiat cea de-a doua zi a summitului ASEAN de la Vientiane.

Șeful diplomației filipineze, Perfecto Yasay a precizat că ei s-au întâlnit în sala de așteptare și „au fost ultimele persoane care au părăsit camera”. Totodată, el a subliniat că relațiile bilaterale americano-filipineze rămân puternice și ferme.

Totodată, senatorul filipinez Alan Peter Cayetano a susţinut că Obama şi Duterte au avut „un salut călduros şi o conversaţie bună”. „Au existat eforturi din partea ambelor părţi pentru a repara situaţia”, a precizat senatorul filipinez.

Un reprezentant al preşedinţiei americane a spus că scurta discuţie a fost un schimb de amabilităţi între cei doi lideri.

În discuții cu presa, Rodrigo Duterte se referise la Obama în mod jignitor și amenințase că îl va înjura, la întâlnire, dacă i se va pune la îndoială politica de execuții extra-judiciare prin care încearcă să lupte cu traficul de droguri din Filipine.

„Sunt un preşedinte al unui stat suveran şi am încetat de mult timp să fim o colonie, nu am alt stăpân în afara poporului filipinez. Trebuie să fii respectuos. Nu doar să împroşti cu întrebări şi comunicate. Fiu de târfă, am să te înjur”, a spus președintele filipinez.

În acest context, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național pentru Securitate al președinției americane, Ned Price, a anunțat că locul lui Duterte pe agenda întâlnirilor bilaterale ale lui Obama a fost luat de președinta Coreei de Sud, Park Geun-hye.

În consecință, Rodrigo Duterte și-a exprimat, marți, regretul pentru scandalul declanșat de declarațiile sale, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Filipinele, o fostă colonie americană, este una dintre ţările cele mai apropiate Statelor Unite în Asia de Sud-Est, mai ales în contextul diferendelor teritoriale cu China, la Marea Chinei de Sud. Cele două ţări sunt aliate militar printr-un tratat. Odată cu venirea la putere a președintelui Rodrigo Duterte, liderul a crescut insultele la adresa ambasdorului american, a ameninţat că va retrage ţara de la ONU şi că va rupe relaţiile cu Washingtonul şi Canberra.

El a fost criticat dur de ONU şi Departamentul de Stat american după ce şi-a îndemnat concetăţenii să ucidă toxicomani şi dealeri, într-o campanie cu obiectivul de a eradica flagelul drogurilor în această ţară. Peste 2.400 de persoane au fost ucise – până la 30 iunie – de poliţie, în cadrul unor operaţiuni antidrog, şi de presupuşi justiţiari, potrivit unor date oficiale publicate duminică.

Duterte este cunoscut deja pentru declaraţii ofensatoare la adresa criticilor săi sau altor persoane pe care nu le place. Într-o ţară în care 80% din locuitorii sunt catolici fervenţi, el l-a catalogat pe Papă dept „fiu de târfă” pentru că a provocat ambuteiaje în timnpul unei vizite în arhipelag. El le-a adresat aceeaşi insultă ambasadorului american la Manila Philip Goldberg şi secretarului general al ONU Ban Ki-moon.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă