21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialObama: Închiderea centrul de detenţie de la Guantanamo, prioritate naţională

Obama: Închiderea centrul de detenţie de la Guantanamo, prioritate naţională

Preşedintele american, Barack Obama, a promulgat vineri legea anuală privind apărarea criticând dispoziţiile care menţin interdicţia de închidere a centrului de detenţie de la Guantanamo, cu riscul de a "submina securitatea naţională" a Statelor Unite.

"Închisoarea de la Guantanamo subminează securitatea noastră naţională, epuizându-ne resursele, deteriorează relaţiile noastre cu aliaţii şi încurajează extremiştii violenţi. Închiderea acestui centru de detenţie este o prioritate naţională", a declarat preşedintele, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Legea anuală privind apărarea, de peste 500 de miliarde de dolari, prelungeşte restricţiile privind închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo, de pe insula Cuba. Interdicţia transferului în Statele Unite a deţinuţilor a fost reconfirmată, în pofida opoziţiei repetate a preşedintelui american.

"Le cer membrilor din ambele tabere să lucreze cu noi pentru a pune capăt acestui capitol din istoria americană", a declarat preşedintele.

Prin această lege, Congresul interzice Pentagonului să transfere deţinuţi pe teritoriul american pentru a-i judeca, îngriji, închide sau din alte motive, republicanii apreciind că aceştia riscă să fie eliberaţi la decizia unui judecător, constituind astfel o ameninţare pentru securitatea naţională.

În această închisoare deschisă în urmă cu 13 ani, în urma atentatelor din 11 septembrie, au mai rămas 136 de persoane.

"Executivul trebuie să aibă posibilitatea de a decide unde şi când trebuie judecaţi deţinuţi rămaşi (…) unde şi când trebuie transferaţi ei conform imperativelor noastre de securitate naţională şi politicii noastre în materie de tratament uman", a declarat preşedintele.

Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...
Ultima oră
Pe aceeași temă