17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024

Obama

Emotionant, desi inexplicabil, ramane entuziasmul cu care cele cateva sute de mii de berlinezi venisera sa asculte discursul rostit de Barack Obama saptamana trecuta la Tiergarten. Nu i se aranjase un podium chiar in fata Portii Brandenburgice (inca nu e presedinte!), dar nici cel de langa Coloana Victoriei nu era catusi de putin modest, semn ca si gazdele presimtisera amplitudinea fenomenului care urma sa se produca. si a fost aproape ca la intalnirea faimoasa de care a avut parte Kennedy, desi contextul e mult diferit. Berlinezii l-au simpatizat pe Obama, care se bucura de un  important capital de simpatie si prin alte tari europene. Dar s-a vazut la Berlin ca e vorba nu doar de simpatie spontana pentru un candidat tanar, care nu afiseaza nici morga traditionala a  politicianului  si nici nu da impresia ca e preocupat sa minta cu eleganta. 

 

Berlinezii si europenii au profitat de neobisnuitul turneu ca sa arate ca restul lumii AsTEAPTa  ceva de la America. Un fel de a spune ca, daca bilantul Administratiei Bush se incheie cu numeroase puncte de suspensie si e un adevarat fiasco,  ii va reveni viitoarei administratii, totusi,  misiunea de a lua bunele decizii pentru toata lumea acolo unde se mentin grave surse de conflict. De la problemele economice sau comerciale pana la problemele pacii si ale razboiului, fara sa uitam criza energetica si pe cea ecologica.
Antiamericanismul  european nu este chiar atat de compact. si nici sistematic, cum s-ar crede. E mai degraba un soi de speranta dezamagita, ce porneste de la constatarea ca nici cel mai puternic stat din lume nu poate sa impuna cu forta valori democratice sau umaniste, prin dictat. Culmea este ca am dori sa vedem functionand o dictatura a binelui, chiar cu riscul de a ne bate apoi sa definim ce este bine si ce nu. stim ca nu se poate, dar vrem si sa ne mintim ca s-ar putea. Or, alegerile din toamna in SUA se profileaza ca un eveniment important pentru intreaga omenire. Incepem sa speram, din nou, ne uitam ca la o posibilitate de izbavire colectiva spre acest colos cu picioare de lut in care dorm nebanuite puteri latente. Obama trezeste in europeni noi sperante.

 

Cred in el mai cu seamna noile generatii, care nu au cunoscut nici razboiul, nici infruntarea rece dintre cele doua blocuri ideologice. Generatii confruntate, e drept, cu noua forma de razboi universal, care e terorismul. Dar generatii care constata ca pot fi universalizate cu mult succes valori, cutume si practici capabile si sa faca viata oamenilor mai usoara. Obama si echipa lui de tineri, in care cei care  ii organizeaza campania electorala sau cei care ii scriu discursurile  par niste studenti  purtand cascheta intoarsa dezinvolt pe frunte, reprezinta efectiv o promisiune reala de schimbare. Pana si ideea de a porni in turneu prin Orientul Mijlociu sau prin Europa inainte de alegeri, riscand sa dea impresia pentru americanul de bastina ca se vrea un presedinte al strainilor mai mult decat al americanilor, este noua si riscanta.  

Sigur ca intre americani si berlinezi este o poveste veche. Mai cu seama din iarna  anului 1948, cand podul aerian organizat pentru  aprovizionarea Berlinului,  sufocat de blocada sovietica,  s-a transformat in "cea mai mare si mai improbabila operatiune de salvare din istorie", cum spunea Obama in acest inflacarat discurs. El nu s-a mai dat berlinez, ca predecesorul sau, dar a gasit expresii si fraze care nu vor fi uitate usor. Iar daca din  ruinele Berlinului s-a ridicat  foarte repede un zid, sa nu se incerce ridicarea altui zid, de asta data intre europeni si americani, din ruinele politicii "imperfecte" a  Statelor Unite, "care  au comis numeroase greseli si ale caror actiuni resimtite in intreaga lume nu au fost totdeauna la inaltimea celor mai bune intentii" – dixit acelasi Obama.
"Oameni ai lumii, priviti spre Berlin! Spre Berlinul unde germanii si americanii au invatat sa lucreze mana in mana, au invatat sa aiba incredere unii in altii, la numai trei ani dupa ce s-au infruntat pe campul de lupta (…) unde victoria asupra tiraniei a dat nastere  Aliantei Nord-Atlantice, cea mai frumoasa alianta conceputa vreodata pentru apararea securitatii noastre comune." Are stofa acest posibil  viitor presedinte al Statelor Unite!

Cele mai citite

România râmâne pe același loc în clasamentul FIFA după victorile cu Lituania și Kosovo

În ciuda succeselor recente în Liga Națiunilor, România nu a reușit să avanseze în clasamentul mondial al FIFA, păstrând aceeași poziție. Deși „tricolorii” au obținut...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă