0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialOastea lui Boc casapeste legiunea lui Geoana

Oastea lui Boc casapeste legiunea lui Geoana

Armatele de functionari politici PSD si PDL au facut, la sfarsit de saptamana, predarea-primirea de stafeta. Dupa ce a operat schimbarile la nivelul Guvernului si al agentiilor din subordinea acestuia, PDL i-a instalat cu surle si trambite pe noii prefecti judeteni, iar acum as-teapta demisii ale PSD-istilor din scoli, spitale, agentii veterinare, porturi si aeroporturi, pentru a-i inlocui cu efective democrat-liberale. Schimbarea prefectilor, a subprefectilor, a sefilor deconcentratelor si a directorilor de companii poate paraliza institutiile in plina criza economica si sociala, atrag atentia analistii politici independenti.

Totodata, aceste demiteri reprezinta "un abuz grav", in conditiile in care PDL pune mana pe institutii fara a avea o majoritate parlamentara. "Miza este ca aceste institutii sa fie aservite politic, pentru ca sa poata domina retelele de clientela politica inainte de alegeri. Tot ceea ce se intampla este un abuz constitutional extrem de grav", explica profesorul de stiinte politice Daniel Barbu. La randul sau, specialistul in sisteme electorale Adrian Sorescu considera ca inlocuirea demnitarilor, mai precis a secretarilor de stat ai PSD, este normala, in conditiile in care social-democratii au iesit de la guvernare, insa atrage atentia asupra faptului ca schimbarea sefilor de judete si a adjunctilor acestora, ca si inlocuirea functionarilor sunt anormale, blocand toate institutiile.

Schimbarile de stafeta intre oastea politica a PSD, proaspat iesita de la guvernare, si cea a PDL, castigatoarea de moment a puterii, paralizeaza institutiile statului in plina criza economica si sociala, considera analistii politici. Provizoratul va afecta in mod negativ nu doar ministerele ramase fara sefi, ci si inspectoratele scolare, directiile de sanatate, sanitar-veterinare si agricole, companiile de stat, politia, spitalele, porturile si aeroporturile. PDL se asteapta ca membrii PSD cu functii de conducere in agentii si in aparatele descentralizate sa aplice "demisia de onoare", a declarat prim-vicepresedintele democrat-liberal, Adriean Videanu, precizand totusi ca persoanele care au dat concurs in conditiile legii ar putea scapa.

La Vaslui, sefii PDL nu asteapta insa demisiile de onoare indicate de Videanu, ci sustin ca sefii PSD ai serviciilor deconcentrate vor fi schimbati "cat se poate de repede", locul lor urmand sa fie luat de democrat-liberalii "care au CV-urile cele mai bune", in timp ce liderii PSD spun ca au dat dispozitie "ca nimeni sa nu demisioneze din functii". La Cluj, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a anuntat ca a inlocuit "10-12" directori PSD din companiile nationale si din societatile din subordinea Ministerului Transporturilor (aeroporturi, porturi, societatea de turism feroviar) si ca schimbarile vor continua si in teritoriu, la Registrul Auto, la Autoritatea Rutiera si la regionalele CFR.

In paralel cu demiterile si demisiile din teritoriu, premierul Emil Boc a continuat seria eliberarilor din functie la ministere (secretari de stat), la agentii guvernamentale (Inspectoratul de Stat in Constructii, Agentia pentru Strategii Guvernamentale) si la prefecturi. Noii prefecti PDL au fost instalati in posturi cu surle si trambite, in prezenta membrilor PDL cu functii politice inalte.
Vanzoleala schimbarilor este considerata contraproductiva de catre analistii politici, deoarece paralizeaza institutiile. Adrian Sorescu, specialist in sisteme electorale, considera ca inlocuirea demnitarilor, mai precis a secretarilor si subsecretarilor de stat ai PSD, este normala, in conditiile in care social-democratii au iesit de la guvernare, insa atrage atentia asupra faptului ca schimbarea sefilor de judete si a adjunctilor acestora, ca si inlocuirea functionarilor din institutiile deconcentrate, este anormala, blocand toate activitatile.

"Ceea ce se intampla acum dovedeste ca nu am rezolvat problema functionarilor publici, si mai ales pe cea a inaltilor functionari publici. In 2004 s-a dat o lege prin care prefectii, ca inalti functionari publici, au fost obligati sa devina apolitici. In 2005, sub ministeriatul Vasile Blaga (Administratie si Interne), legea a fost modificata, cu acordul fostului premier Tariceanu, pentru ca oamenii PD si ai PNL sa fie numiti in functii de prefecti si sa ramana acolo (asa-numitii "prefecti pe viata" – n.n., care sa asigure continuitatea guvernarii). Dupa acest moment, fiecare nou guvern a simtit nevoia sa-i inlature pe prefectii gasiti in functii, considerand aceasta un fapt de normalitate", explica Sorescu. Schimbarea prefectilor PSD poate antrena, in opinia expertului, mari dificultati in timpul alegerilor prezidentiale, deoarece noii prefecti si subprefecti nu au timpul necesar pentru a se familiariza cu toate sarcinile.

Profesorul de stiinte politice Daniel Barbu crede, in schimb, ca institutiile nu mai pot paraliza, deoarece "ele sunt deja paralizate". "Miza este ca aceste institutii sa fie aservite politic, pentru ca sa poata domina retelele de clientela politica inainte de alegeri", explica Barbu.
In ceea ce priveste faptul ca, fara a avea o majoritate parlamentara, PDL a reusit sa puna mana pe toate institutiile, analistii politici sustin ca nu este ceva nemaivazut la noi, insa aceasta preluare denota un abuz constitutional extrem de grav. "Nici nu mai conteaza acum ca multi dintre acesti oameni numiti in functie nu sunt calificati sau sunt slab pregatiti, nu conteaza ca ei nu detin majoritatea parlamentara, pentru ca tot ceea ce se intampla este un abuz constitutional extrem de grav", crede Daniel Barbu.

"In viata politica romaneasca nu constituie o premiera ca un partid care nu are majoritatea in Parlament sa concentreze toata administratia", afirma si Adrian Sorescu. Analistii politici mai critica, in contextul spargerii Guvernului, politizarea administratiei "pana la ultimul portar", care nu poate fi de bun augur. "Administratia publica este politizata pana la cele mai joase niveluri ale ei. Politicul ar trebui sa se opreasca la nivelul secretarilor de stat, pentru ca inlocuirea unei armate de functionari cu o alta nu are cum sa fie de bun augur, avand in vedere situatia dificila prin care trece tara si apropierea alegerilor", mai remarca Adrian Sorescu.

Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă