6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialOamenii vor merge de bunăvoie la ÎNCHISOARE. Ce vrea Guvernul să facă...

Oamenii vor merge de bunăvoie la ÎNCHISOARE. Ce vrea Guvernul să facă la Jilava

O campanie naţională pentru transformarea unui număr de foste închisori comuniste, lagăre şi colonii de muncă în muzee memoriale ale victimelor comunismului va fi demarată de către Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), potrivit Mediafax.

Institutul Naţional al Patrimoniului va analiza toate penitenciarele şi lagărele din România, urmând ca în următoarea perioadă membrii INP să decidă care dintre acestea vor putea fi incluse în Programul Naţional de Restaurare, au declarat reprezentanţii instituţiei.

De asemenea, campania naţională pentru transformarea unui număr de foste închisori comuniste şi lagăre în muzee va fi finanţată de Institutul Naţional al Patrimoniului.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, INP finanţează şi restaurarea Memorialului Fortul 13 Jilava.

Totodată, reprezentanţii INP alături de cei ai Fundaţiei Konrad Adenauer şi ai Primăriei municipiului Râmnicu Sărat vor participa, în perioada 12-15 septembrie, la un workshop internaţional organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

În acest context vor fi stabilite principalele direcţii de acţiune pentru transformarea fostei închisori de la Râmnicu Sărat, unul din cele mai dure puncte ale represiunii comuniste, în Memorial al Victimelor Comunismului.

Citeşte şi FOTO. Cum sunt comemorate VICTIMELE COMUNISMULUI la închisoarea Sighet

“În premieră, vom anunţa la Râmnicu Sărat demararea unei politici publice şi a unei campanii naţionale aferente transformării unui număr de număr de foste închisori comuniste şi lagăre sau colonii de muncă în muzee memoriale ale victimelor comunismului. Este inadmisibil că România nu are până acum un asemenea circuit memorial, amenajat în memoria celor care şi-au pierdut ani grei sau chiar viaţa în aceste spaţii ale terorii”, a declarat Alexandru Muraru, directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului.

Workshopul va reuni specialişti şi experţi din România şi din străinătate în domeniul restaurărilor de monumente şi al represiunii comuniste, care vor identifica cele mai creative şi eficiente soluţii pentru realizarea proiectului, a cărui finalizare este estimată pentru anul 2016. Acesta este primul workshop internaţional organizat vreodată în România cu scopul identificării unor soluţii în vederea transformării unui fost spaţiu de detenţie în Memorial al Victimelor Comunismului.

Printre invitaţii speciali aşteptaţi la eveniment se numără Daniel Barbu, ministrul Culturii, Alexandru Muraru, director general al Institutului Naţional al Patrimoniului, Andrei Muraru, preşedinte executiv IICCMER, Sven-Joachim Irmer, directorul Fundaţiei Konrad Adenauer România şi Republica Moldova, Viorel Holban, primarul municipiului Râmnicu Sărat, dar şi Rodica şi Flavia
Coposu, surorile lui Corneliu Coposu.

Prin proiectul Memorialul Râmnicu Sărat, IICCMER şi-a propus transformarea unui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului. Astfel, după finalizarea lucrărilor de reabilitare şi de amenajare muzeală, estimată pentru 2016, Memorialul Râmnicu Sărat va reprezenta un punct central pentru proiecte culturale, documentare şi turistice şi va găzdui vizitele a numeroase personalităţi din viaţa publică românească şi internaţională.

În iunie 2007, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (devenit ulterior IICMER) a preluat în administrare fosta închisoare de la Râmnicu Sărat cu scopul de a organiza un Memorial al Victimelor Comunismului. În ultimii ani, IICCMER a demarat o serie de acţiuni menite să sensibilizeze factorii decizionali, să informeze publicul larg asupra imensului capital memorial al acestui loc, dar şi să obţină soluţii viabile de valorificare muzeală. Printre acţiunile întreprinse în acest sens se numără şi realizarea unei expoziţii şi a unui website, ambele destinate închisorii de la Râmnicu Sărat, organizarea unor conferinţe cu tematică specifică, dar şi a unui concurs de proiecte destinat tinerilor arhitecţi.

În decembrie 2012, pentru prima dată în ultimii 23 de ani, Guvernul şi-a asumat, prin Programul de guvernare pentru 2013-2016, organizarea unui spaţiu muzeal distinct care să ilustreze inclusiv amprenta represivă a regimului comunist. Tot în decembrie 2012, IICCMER a reuşit, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului şi al altor factori guvernamentali, achiziţionarea ultimei suprafeţe de teren care să permită demararea proiectului, pas decisiv pentru transformarea închisorii de la Râmnicu Sărat în Memorial.

Recent, Guvernul a acordat Institutului fondurile necesare pentru realizarea studiilor tehnice în vederea restaurării imobilului.

Institutul Naţional al Patrimoniului este o instituţie publică de importanţă naţională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii. INP este condus de un director general, care este şi preşedintele consiliului de administraţie şi care coordonează întreaga activitate a instituţiei. INP gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării şi executării lucrărilor de consolidare-restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice, prin Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice. De asemenea, INP finanţează, prin acordarea de credite, obţinute din timbrul monumentelor istorice, reabilitarea unor monumente de patrimoniu. Instituţia are numeroase atribuţii în privinţa protejării şi promovării monumentelor istorice naţionale şi a celor incluse în Lista Patrimoniului Mondial, fiind în acest sens şi punctul de contact naţional UNESCO. INP elaborează dosarele pentru monumentele istorice propuse pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial. În acelaşi timp, dezvoltă programe şi proiecte naţionale şi europene în domeniul patrimoniului, administrează fondul documentar al monumentelor istorice şi editează numeroase lucrări şi publicaţii periodice în domeniu.

INP realizează şi pune în valoare baza naţională de date pentru patrimoniul arheologic, patrimoniul cultural mobil, patrimoniul cultural imaterial şi resursele informaţionale asociate. Elaborează şi actualizează periodic Lista monumentelor istorice din România.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă