20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialOamenii de afaceri, sclavii camatarilor

Oamenii de afaceri, sclavii camatarilor

Desi este interzisa prin lege, camataria prospera in Constanta. Oamenii care au nevoie de bani apeleaza la creditorii care cer dobanzi exorbitante, pentru ca bancile comerciale impun o seama de conditii draconice pentru obtinerea unei sume mai mari de bani. Sumele pe care ajung sa le ramburseze sunt colosale. Pe langa bani, oamenii ajung sa-si vanda pana si casele pentru a-si plati dobanzile. Vietile lor sunt distruse de persoane fara capatai, care vor sa se imbogateasca cu orice pret.
Un astfel de caz este cel al Petrei Lazar, care a declarat ca, impreuna cu sotul ei, Lazar Lazar, munceste dinainte de anul 1989 in Germania. Din economiile realizate au cumparat un teren si au construit un minihotel. La inceput actele au fost facute pe numele unui cumnat, Tudor Apostol, care, dupa ce legea a permis acest lucru, a trecut terenul pe numele lui Lazar Lazar printr-o donatie. La scurt timp dupa ridicarea cladirii cei doi soti au infiintat o societate comerciala si au pus in functiune un mic restaurant. „Anul trecut, in momentul in care m-am intors in tara, am aflat ca sotul meu, impreuna cu ceilalti asociati ai firmei SC "Gepeto Com" SRL, au imprumutat de la sotii Constantin si Georgeta Ciobotaru suma de 60.000 de dolari, pentru rezolvarea problemelor societatii. Respectiv terminarea constructiei. In scop de garantare a imprumutului am aflat ca Ciobotaru ar fi impus sotului meu drept conditie sa incheie un act de vanzare-cumparare pentru imobil”, a declarat Petra Lazar. Acest act a fost intocmit fara acordul ei, avand in vedere ca notarul s-a uitat numai in actul de donatie pe teren.

Dobanda 100%

In urma discutiilor purtate, femeia a descoperit ca, impreuna cu asociatii sai, Lazar a restituit suma de 25.000 de dolari din imprumut si 35.000 de dolari dobanzile cerute de Ciobotaru plus alte sume de bani pentru care acesta nu a vrut sa semneze cand i-au fost aduse de asociati. Petra Lazar a mentionat ca „atunci cand am venit in Romania, dupa ce am aflat de situatie, am mers cu sotul meu la familia Ciobotaru sa discutam de plata sumei si sa ne restituie minihotelul cu acte notariale. A refuzat acest lucru spunand ca el are acte si ca nu putem face nimic”. Reprezentantii SC „Gepeto Com” SRL spun ca pentru diferenta de imprumut s-au purtat discutii inca din anul 2002 si ca la un moment dat au incheiat cu Ciobotaru o conventie in care se arata ca vinde imobilul societatii. Ulterior acesta s-a razgandit si a solicitat evacuarea din casa pe motiv ca este proprietatea lui.

Plangere penala

Pagubitii spun ca au introdus o actiune penala. La audieri, Ciobotaru a adus doi martori. Primul dintre ei, Dorel Sandu, a spus ca imobilul a fost cumparat cu 30.000 de dolari. 25.000 de dolari erau ai lui Ciobotaru, iar 5.000 au fost imprumutati de la Vasile Coteanu. Mai mult de atat, acesta a spus ca acasa la Coteanu s-au numarat banii si ca apoi s-a mers la notar. In acelasi timp, Dorel Sandu a declarat ca Lazar Lazar a fost administrator si ca imobilul a fost construit pe banii lui Ciobotaru. Mai mult de atat acesta a mentionat ca societatea „Gepeto Com” SRL a functionat pana in anul 1996 si apoi imobilul a intrat in reparatii. Cel de-al doilea martor, Vasile Coteanu, a spus ca il cunoaste ocazional pe Lazar si ca imobilul i-ar fi fost oferit lui spre vanzare de Valentina Calin, dar nu l-a interesat. El a mentionat ca i-a dat lui Ciobotaru cei 5.000 USD cu trei zile inainte de incheierea contractului.

Imobile subevaluate

Pagubitii au declarat ca sotii Ciobotaru fac camatarie in mod curent si ca tot asa isi ascund imprumuturile sub forma de vanzari fictive, iar apoi, ajutati de martori de ocazie, lasa oamenii pe drumuri. Mai mult de atat, cei doi au spus ca, desi pretul de vanzare din act era de 30.000 USD, pretul real al casei era de cel putin trei ori mai mare. Petra Lazar sustine ca, in momentul in care a fost in vizita la Ciobotaru, a aflat ca acesta are mai multe ipoteci puse pe alte cateva case, prin aceleasi metode. „Lucrul acesta mi-a fost confirmat de diverse persoane pagubite, dar nu am acces la evidentele fiscale si cadastrale unde apar proprietatile unor persoane si ipotecile care garanteaza imprumuturile”, a conchis Lazar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă