Patru oameni de afaceri clujeni au investit 500.000 de euro in instalatii importate din Olanda pentru a dezvolta in imediata apropiere a municipiului Cluj-Napoca un proiect experimental de afaceri cu tehnologie nepoluanta de producere de energie. Octavian Manastireanu, Ovidiu Leordean, Claudiu Brad si Claudiu Mercean au infiintat, in 2004, SC „Emarket” SRL, cu scopul de a implementa in Romania tehnologia eoliana.
Manastireanu a spus ca parcul eolian din comuna Tureni va avea patru turbine a 75 de Kilowati, ce vor fi amplasate pe un hectar de teren achizitionat in urma cu un an. „Acestea vor fi conectate la sistemul national de transport al curentului electric, iar energia produsa, care poate fi de pana la 300 de Kilowati/ora, va fi cumparata de „Electrica” SA”, a afirmat omul de afaceri.
Cei patru au explicat ca au optat sa investeasca bani proprii in aceasta afacere intrucat nu erau dispusi sa astepte pana cand administratia va elabora o strategie de sustinere a acestui tip de investitii. In acelasi timp, Manastireanu a apreciat ca aceste programe nu vor intarzia sa apara, mai ales dupa 2007, cand Romania s-a angajat sa reduca nivelul poluarii, prin producerea de energie prin mijloace nepoluante.
Investitie facuta pe informatii „din batrani”
Infiintarea unui parc de producere a energiei eoliene presupune o serie de masuratori ale intensitatii vantului de minimum un an. In cazul „Emarket” acestea au fost facute atat cu ajutorul statisticilor Institutului National de Meteorologie, care detine rapoarte istorice, insa pe arii mult mai largi, cat si prin investigatii „etnologice” pe la batranii locuitori ai satelor din imprejurimi, care au furnizat datele strict locale.
Pana acum au fost turnate fundatiile viitoarelor mori de vant, ce se vor inalta la 30-50 de metri de pamant pe niste piloni cu diametre de pana la un metru. Sistemul presupune atat componente mecanice, cat si electronice, fiind coordonat prin programe de soft tehnologic.
In tara functioneaza in prezent doar doua centrale eoliene: una la Ploiesti, cu o putere instalata de 660 KWh, alta in Pasul Tihuta, Bistrita-Nasaud, de 250 KWh.
Documentatii stufoase
Oportunitatea de noi afaceri i-a facut pe germanii de la „Enercon”, portughezii de la „Martifer”, precum si pe alti investitori spanioli, austrieci si italieni sa faca masuratori pe diferite locatii din tara in vederea instalarii unor grupuri eoliene. Printre companiile romanesti se numara si „Hidroelectrica”, „Ecoprod Energy”, „Euro Avia”, „Pentium”, „Offnet Solutions”, precum si altele care vor sa aiba, din 2007, instalatii functionale intr-una dintre cele cinci regiuni considerate cu un potential energetic eolian ridicat. Acestea sunt in zona litoralului Marii Negre, podisurile din Moldova si Dobrogea, precum si in zonele montane.
Pentru a construi un parc eolian, companiile trebuie sa intocmeasca o documentatie stufoasa, fiind vorba despre investitii ce presupun amplasamente si lucrari noi. Trebuie sa aiba avize de constructie, o hotarare a Consiliului Local prin care se aproba investitia, precum si o autorizatie de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pentru ca nu pot introduce energie in sistemul national decat daca respecta calitatea si parametrii din retea.