16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialO zi din an dedicata normelor europene

O zi din an dedicata normelor europene

» In ziua de 3 noiembrie, constantenii vor aduce
in fata blocului sau a casei toate deseurile electrice
si electronice.
» Gunoaiele sunt aruncate,
in continuare, in mijlocul strazilor.

Cu toate ca a trecut aproape un an de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, oamenii nu au renuntat la prostul obicei de a arunca deseurile de echipamente electrice si electronice (deee) in strada.
"Legea spune ca procesul de colectare a acestor resturi casnice sa fie facut de firme atestate in acest sens", a declarat directorul executiv al APM Constanta, Adrian Manole. In conformitate cu Planul de implementare pentru deseurile de echipamente electrice si electronice, pana la sfarsitul anului 2007 trebuie colectate trei kilograme deee pe cap de locuitor, pe an.
Firmele de colectare din Constanta nu se pot lauda ca au depozitat nici macar jumatate din cantitatea impusa prin lege. Pentru stimularea populatiei, ministrul Attila Korodi a propus o campanie nationala de colectare a deee de la populatie, in ziua de 3 noiembrie 2007, in localitatile cu peste 20.000 de locuitori si in orasele cu peste 100.000 locuitori. In aceast proiect vor fi implicate atat primariile, cat si producatorii, agentii de salubritate, populatia, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Ministerul Mediului si dezvoltarii durabile. Constantenii vor depozita aceste deseuri in fata blocului sau a casei, in ziua de 3 noiembrie, urmand ca primariile, prin agentii de salubritate, sa le preia si sa le transporte la punctele de colectare special amenajate pentru deee.
Producatorii se vor acupa, mai departe, de preluarea deseurilor de la aceste puncte municipale sau judetene, pana la firmele de tratare/reciclare. z

CUM
» Pregatiri

Primarilor le revine sarcina de a informa populatia cu privire la aceasta activitate dedicata mediului.
Edilii trebuie sa se ocupe de distribuirea materialelor informative si  de organizarea modului de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie.
Materialele informative au fost realizate de producatori, reprezentati de organizatiile colective. Initiatorii acestui proiect spera ca populatia sa constientizeze importanta colectarii selective a deseurilor si o sa renunte la aruncarea deee la coltul strazilor.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă