16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialO victorie cât Croaţia

O victorie cât Croaţia

Neînvinsă, echipa noastră a încheiat pe primul loc în Grupa B a Campionatului Mondial de hochei pe gheaţă, Divizia a II-a, care s-a desfăşurat în Croaţia, şi s-a calificat în Divizia I a competiţiei.

Într-o atmosferă incendiară, provocată de cei 3.000 de fani croaţi prezenţi în tribunele lui Dom Sportova din Zagreb, naţionala României a început mai greu pe care l-a susţinut în faţa reprezentativei gazdelor, cel de-al cincilea de la CM, care avea să joace un rol decisiv în soarta calificării. După o primă repriză tranşată în favoarea gazdelor, Tom Skinner, antrenorul din Canada al românilor, a făcut retuşurile necesare, iar la prima superioritate numerică, tricolorii au restabilit egalitatea prin golul lui Zsombor Antal. Repriza a treia a fost crâncenă. Împinsă de la spate de un public absolut fantastic, naţionala Croaţiei a încercat în zadar să spargă reduta tricolorilor, apărată excelent de Adrian Catrinoi. În minutul 44, întreg patinoarul a amuţit la golul marcat de Tivadar Petres, care a fructificat o pasă venită de la Ervin Moldovan, stabilind scorul final 2-1 pentru România. Acesta a fost al cincilea succes consecutiv al echipei României în Grupa B, după 9-4 cu China, 4-2 cu Islanda, 22-0 cu Irlanda şi 10-1 cu Bulgaria.

„A fost un turneu greu, epuizant. Sunt conştient că, pe parcursul meciurilor, am făcut multe greşeli, mai ales în cel decisiv. Înainte de toate, jucătorii sunt oameni, iar miza celui mai important meci al turneului şi-a spus cuvântul. Una peste alta, ţinând cont de modul în care am pregătit acest mondial şi de jocul etalat, am meritat pe deplin această promovare”, a spus preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Tanczos Barna.

Şeful FRHC a precizat că promovarea în Divizia I, cel de-al doilea eşalon hocheistic mondial, nu este una întâmplătoare. „Poate unii ar fi tentaţi să minimalizeze această promovare, dar este o performanţă extrem de importantă şi deloc întâmplătoare. De când noua echipă a preluat conducerea federaţiei, am început să ne axăm pe dezvoltarea sectorului juvenil şi am început să facem progrese importante la U18, iar de doi ani încoace insistăm pe seniori. Dacă înainte jucam, per total, şapte-opt meciuri pe an, am ajuns ca în 2010 să dublăm numărul. Asta se vede mult în jocul nostru”, a precizat oficialul FRHG.

Şeful federaţiei a precizat că promovarea este o sărbătoare, care trebuie încheiată rapid, pentru că urmează ceea ce e mai greu. „Acum suntem fericiţi, am sărbătorit cum se cuvine această performanţă. Şampania a curs în valuri, ne mai bucurăm câteva zile şi gata. O dată cu promovarea, s-a încheiat o etapă la echipa naţională, după care va trebui să o pregătim pe următoarea: menţinerea în Divizia I. Tocmai pentru că nu va fi uşor, trebuie să punem la punct detaliile pentru mondialul viitor”.

Interesant este că nucleul de bază al naţionalei a fost format de cei 12 jucători ai campioanei Sport Club Miercurea Ciuc, şase hocheişti de la Corona Braşov Fenestela 68 şi un singur stelist. Astfel formaţia roş-albastră a înregistrat un record negativ în istoria de 59 de ani a secţiei de hochei pe gheaţă. A fost pentru prima oară de la înfiinţare când gruparea din Bulevardul Ghencea a avut un singur jucător la lot, pe portarul Adrian Catrinoi. Din lot au mai făcut parte şi doi jucători care activează la cluburi din străinătate: Roberto Gliga (IF Tingsryd) şi Evgeny
Pisarenko (Astana).

Boicotul de acum doi ani, pus la zid

„Prin promovarea de la Zagreb, am reuşit să reparăm ceea ce s-a stricat în urmă cu doi ani din ambiţia unei persoane. Atunci eram în Divizia I şi aveam şanse mari să ne menţinem acolo. Cu o echipă decimată, am fost o pradă uşoară pentru adversari”, a spus Barna.

Tanczos Barna a făcut referire la un episod petrecut înainte de Campionatul Mondial de la Torun, din Polonia, când patronul HC Csikszereda, Janos Kurko, le-a „recomandat” celor mai valoroşi jucători ai echipei sale să nu se prezinte la reunirea lotului de seniori în vederea participării la Campionatul Mondial Divizia I, Grupa B, de la Torun, Polonia, impunând federaţiei nişte condiţii clare.Fără cei 12 jucători, reprezentativa de hochei pe gheaţă a României a retrogradat în Divizia a II în urma participării la Campionatul Mondial de la Torun Polonia, după ce a înregistrat şase înfrângeri din tot atâtea posibile şi a reuşit să marcheze un singur gol.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă