20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialO viata cat trei: licentiat, gunoier, poet

O viata cat trei: licentiat, gunoier, poet

» Un poet galatean, pe care, in pofida studiilor universitare destinul l-a adus vremelnic in postura de lucrator la Salubritate, a reusit, cu ajutorul unui prieten, sa isi tipareasca primul volum de poezie, intitulat "Antidot".
» Dan Chescu spune ca singurul lux de care are nevoie in aceasta viata este "luxul poeziei".

Dan Chescu este subinginer, fiind absolvent al Sectiei de Furnale si Otelarii din cadrul Universitatii Dunarea de Jos din Galati. Timp de peste 12 ani a lucrat la Otelaria 2 de la Sidex, apoi s-a transferat la Cooperativa Metalul, care a intrat in faliment si astfel a ajuns intr-o perpetua cautare a unui loc de munca.
Exasperat de faptul ca fara relatii nu isi poate gasi un loc de munca sigur si pentru ca avea nevoie de un salariu pentru a-si ajuta fiica studenta la Istorie si pentru a-si tipari primul volum de poezie, in urma cu trei ani a luat decizia de a se angaja la Salubritate.

Pentru ca din cauza dificultatilor financiare familia i s-a destramat, a ajuns sa locuiasca la caminul social al primariei, din curtea Spitalului "Elena Doamna". In pofida acestor dificultati, in fata carora altcineva ar fi clacat, in toata aceasta perioada si-a continuat pasiunea din tinerete, aceea de a scrie poezie, in speranta ca va reusi sa stranga banii pentru tiparirea primului sau volum: "Am aflat cu surprindere ca scrie poezie. Cand a venit la noi sa se angajeze, nu am stiut ca are studii superioare. Mi-a spus ca vrea ceva de lucru, chiar si ca gunoier, ca sa o ajute pe fiica lui sa termine facultatea. Povestea vietii lui m-a impresionat si am hotarat sa il angajez ca lucrator la colectarea deseurilor. Intre timp, am aflat ca are studii superioare si ca scrie poezie. Astea-s valurile vietii", a declarat Ion Ionescu, directorul Ecosal SA Galati.

Averea sa: trei sacose de manuscrise
Viata pe care o duce nu ii mai permite sa mearga prea des la Cenaclul "Noduri si Semne", mai ales ca sedintele de cenaclu au loc seara, iar pentru asta ar trebui sa se invoiasca de la camin. Tot avutul sau se afla in trei sacose cu care dimineata pleaca le serviciu, iar seara se intoarce la azilul de noapte; in ele sunt manuscrisele, fotografiile fiicei sale, hainele, prosopul, aparatul de ras si tacamurile.
Este pasionat de poezia universala si ii place sa recite din marii poeti ai lumii, in special din Serghei Esenin, FranIois Villon, Walt Whitman, Federico Garcia Lorca, Nicanor Parra si, bineinteles, Mihai Eminescu. Recent, un prieten din studentie, Ioan Vasile Dudus, un folkist cunoscut in anii ’80, l-a ajutat pe Dan Chescu prin sponsorizarea aparitiei primului sau volum de versuri, "Antidot", care a aparut la Editura Inforapart din Galati, condusa de scriitorul Petrica Rau. Lansarea volumului a avut loc la Salonul Literar "Axis Libri", de la Biblioteca "V.A. Urechia" din Galati, al carui amfitrion este scriitorul Teodor Parapiru.

Apreciat de critici
Volumul a fost bine primit in lumea scriitorilor galateni. "Poetul si-a atins scopul cu prima sa carte: si-a expus temele si a convins. Ne-a convins de dorinta lui de a  incerca sa-si faca un univers propriu, credibil, emotionant, lucru remarcat si de catre cei care au vorbit despre carte la Salonul literar Axis Libri", spune scriitorul Dan Paesu.
Poetul Dan Chescu a marturisit ca se afla intr-o "situatie socio-profesionalo-familialo-materiala precara", dar se bucura ca, intr-o lume in care, pentru cei mai multi, viata inseamna luxul imediat, material, lui i-a fost destinat "luxul poeziei".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă