1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialO vacanţă răcoroasă, aproape de Atlantic

O vacanţă răcoroasă, aproape de Atlantic

Pentru amatorii de climă moderată, plimbări prin natură şi un concediu liniştit, vă recomandăm să treceţi neapărat Irlanda pe lista opţiunilor de vacanţă din acest an. Iar capitala Dublin este un oraş în care trebuie să staţi cel puţin 3-4 zile, dacă nu o săptămână.

Dublin este cel mai mare oraş din Irlanda, cu o populaţie de peste 1,2 milioane de locuitori, peste un sfert din populaţia întregului stat. Oraşul situat pe coasta estică a insulei s-a format dintr-o aşezare a vikingilor, care a evoluat în ceea ce s-a numit ulterior „Regatul Dublinului” şi care, din 1922, este capitala Republicii Irlanda.

Chiar dacă aveţi certificare Cambridge de cunoscători ai limbii engleze, nu vă bazaţi pe faptul că veţi înţelege ce vorbesc irlandezii. Accentul, regionalismele şi dialectele vă vor face să credeţi că aţi aterizat într-un stat de pe continentul african. Noroc cu vântul puternic (şi foarte rece pe înserat) care vă va aduce aminte că aţi ajuns pe coasta vestică a Europei.

Ce poţi face o săptămână în Dublin?

În primul rând, ai nevoie de mai mult de o săptămână pentru a epuiza un oraş atât de frumos precum capitala Irlandei. E drept că nu te confrunţi cu cozile de la Luvru şi nici cu taxele exorbitante de vizitare din alte state europene, dar Dublinul este un oraş mai mult decât ofertant în ceea ce priveşte numărul monumentelor istorice, catedralelor şi parcurilor.

Puţin mai departe de primăria oraşului se ridică semeţ Castelul Dublin. Construcţia, realizată în secolul al XIII-lea şi reabilitată ultima dată în secolul XX, care a fost folosită pe parcursul timpului drept închisoare, trezorerie sau fortăreaţă militară, este deschisă publicului tot anul, mai puţin în zilele în care serveşte drept gazdă recepţiilor de stat şi inaugurărilor prezidenţiale.

Berăria Guinness

Singura clădire care nu respectă regula celor trei etaje (toate clădirile din Dublin au maximum trei etaje), berăria fondată de Arthur Guinness în 1759 este situată în zona de vest a oraşului. Muzeul este, de fapt, depozitul berăriei, şi nu fabrica propriu-zisă, un ansamblu organizat pe şase etaje. Nu rataţi în nici un caz Gravity Bar, amenajat la ultimul nivel al clădirii, de unde puteţi admira o panoramă splendidă asupra întregului oraş.

Grafton Street şi Phoenix Park

Shopping, shopping, shopping! De la suveniruri până la ultimele tendinţe în modă, pe toate le găsiţi pe strada pavată cu cărămizi roşii dintre St. Stephan’s Green şi Trinity College. Şi pentru că nu puteţi sta de dimineaţă până seara printre cărţi şi artefacte, vă recomandăm să faceţi o plimbare prin Phoenix Park, unul dintre cele mai mari din Europa.

Construită în 1220, cea mai mare catedrală din Irlanda, St. Patrick, încă este folosită pentru a oficia slujbe religioase, dar în acelaşi timp este deschisă în permanenţă publicului, ca monument arhitectural. Catedrala a fost dedicată celui care a adus creştinismul în ţară, considerat şi patronul sfânt al Irlandei.

The Brazen Head şi O’Donoghue’s

Pe seară, vă invităm la o plimbare în districtul Temple Bar, o stradă plină de pub-uri în care rişti să îţi cam laşi economiile dacă nu eşti atent. Nu toate pub-urile care merită „testate” sunt situate pe strada sus-numită, ba din contră, vă rugăm să nu ocoliţi cel mai vechi bar din Irlanda, The Brazen Head, care activează ca loc de bună dispoziţie încă din 1198. Amatorii de muzică tradiţio­nală irlandeză ar face bine să sune în avans şi să rezerve o masă la O’Donoghue’s, pub-ul în care au debutat celebrii „The Dubliners”. Dacă vă decideţi din timp pentru o excursie în Dublin, trebuie să ştiţi că vă puteţi caza chiar în camerele puse la dispoziţie de acest pub.

Obiectivele turistice sunt nenumărate: Teatrul Olympia, Colegiul Trinity, Biblioteca Chester Beatty sau Catedrala Christ Church, Garden of Remembrance şi multe altele. Toate merită vizitate şi observate pe îndelete, de aceea vă recomandăm să vă planificaţi un sejur de cel puţin şapte zile în energizanta capitală europeană. Potrivit tripadvisor.com, cazarea la hotelurile din capitala irlandeză costă de la 40 de euro pe noapte  (hoteluri de două stele) până la 200-250 de euro pe noapte la hotelurile de patru sau de cinci stele. 

Preţurile biletelor de avion cu destinaţia Dublin pornesc de la 100 de euro (cu companii low cost) sau de la 199 euro, cu companii de linie, caz în care zborurile au escală. Zboruri directe pe ruta Bucureşti-Dublin-Bucureşti efectuează companiile Aer Lingus (compania naţională irlandeză) şi compania românească BlueAir. 

Cele mai citite

Van Dijk a vorbit despre viitorul său la Liverpool

Virgil van Dijk a declarat că nu există o dată limită pentru clarificarea situației sale contractuale, în contextul în care actualul său contract cu...

Donald Trump plănuiește retragerea SUA din OMS în prima zi de mandat

Donald Trump intenționează să scoată Statele Unite din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) chiar în prima zi a unui eventual nou mandat prezidențial, pe...

Guvernul Ciolacu 2: Contribuția la Pilonul II va crește la 6% în următorii patru ani

Executivul condus de Marcel Ciolacu își propune să majoreze contribuția la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% până în 2028....
Ultima oră
Pe aceeași temă