Construcţiile din gips-carton au devenit elemente fără de care nu mai putem concepe amenajarea unei locuinţe.
Fără să-i atribuim calităţi pe care nu le are, trebuie să evidenţiem faptul că frecvenţa cu care este utilizat de tot mai mulţi arhitecţi şi meşteri îl impune ca unul dintre cele mai importante materiale de construcţie.
În primul rând, trebuie precizat că gips-cartonul poate fi întrebuinţat într-o gamă largă de lucrări: pereţi şi tavane false, placări, lucrări de izolaţie termică, volume care îndeplinesc un rol utilitar şi estetic. Însă principalul avantaj pentru care este folosit atât în amenajări, cât şi în reamenajări este uşurinţa în modelaj. Această caracteristică favorizează punerea în practică a celor mai îndrăzneţe idei pentru estetizarea locuinţei. Astfel, o locuinţă anostă, construită după tiparele monotone şi nefuncţionale ale execuţiei de serie, poate fi transformată într-un spaţiu original, unic, într-un timp scurt şi cu costuri accesibile majorităţii proprietarilor. Având la îndemână gips-cartonul, dar şi priceperea unui meşter, ne putem modifica radical propria locuinţă atât în ceea ce priveşte arhitectonica, cât şi volumele ce-i conferă originalitate.
În încăperile cu umiditate ridicată, asemenea construcţii vor fi realizate cu plăci din gips-carton speciale, rezistente la mediile umede.
Etape de lucru:
1Construirea tavanului fals. Lucrările debutează cu executarea scheletului metalic pentru tavanul fals care va servi drept bază pentru scafă. După ce tavanul este placat, se poate trece la construirea propriu-zisă a scafei.
2Construirea părţii suspendate. Pe tavanul fals a fost fixat un profil UW30. Acesta va reprezenta una din cele două baze ale construcţiei. Pe acest profil a fost montată o placă din gips-carton cu lăţimea de 15 cm.
3Fixarea ghidajelor pe perete. În zona superioară a pereţilor, la 15 cm de tavanul fals, au fost fixate profile metalice UW30. Ele vor servi drept ghidaje pentru restul scheletului metalic al scafei.
4Realizarea instalaţiei electrice. În această etapă a lucrărilor, înainte de începerea închiderii scafei, se execută instalaţia electrică. Cablurile electrice, trecute prin tuburile de protecţie, sunt direcţionate spre locurile de montaj ale spoturilor.
5Tăierea montanţilor. Montanţii sunt cei care dau lăţimea scafei. Montanţii se introduc cu un capăt în ghidajele fixate pe pereţi iar la celălalt sunt fixaţi de partea suspendată a scafei.
6Decuparea şi fixarea plăcii din gips-carton. Placa din gips-carton este măsurată la dimensiunile specificate în proiect. Ea este trasată şi tăiată conform cu aceste dimensiuni. Se aşează pe poziţie şi se verifică dacă mai este nevoie de ajustări, după care este fixată definitiv pe scheletul metalic în şuruburi autofiletante.
7Finisarea scafei. Toate muchiile scafei au fost armate cu profile de colţ metalice. Pentru zona curbă s-au folosit profile flexibile. Au fost practicate orificiile pentru spoturi, după care construcţia a fost chituită, şlefuită şi zugrăvită.