Optimizarea confortului din locuinţă ţine de modul în care o serie de elemente sunt puse în relaţie.
Utilităţile, funcţionalitatea, mobilierul trebuiesc armonizate în aşa fel încât locuirea să fie cât mai plăcută. Din păcate însă, spaţiul condiţionează drastic această armonizare, lucru uşor de remarcat în apartamentele de bloc. În consecinţă, orice renovare trebuie să înceapă cu preocuparea pentru recuperarea a cât mai mult spaţiu şi, mai apoi, cu gestionarea lui.
Urmând această paradigmă, proprietarii unui apartament de 3 camere au decis să elimine utilităţile din bucătărie şi să amenajeze spaţiul ca loc de servit masa. Ei au profitat de faptul că suprafaţa cămării, de 1,7 mp, era una destul de mare pentru a găzdui toate aceste elemente. În spaţiul respectiv a fost amenajată o chicinetă în care au putut fi montate chiuveta, aragazul şi maşaina de spălat. Toate au fost montate într-un corp de mobilier construit pe comandă. Acesta a fost prevăzut şi cu un blat de bucătărie. Pe lângă confortul generat în zona bucătăriei, soluţia a adus şi economii în bugetul de renovare, deoarece s-a renunţat la corpurile de mobilier.
Mai întâi a fost eliminată uşa fostei cămări. A fost demolat şi peretele care separa cămara de bucătărie pentru ca spaţiul să fie deschis complet. Toate instalaţiile au fost refăcute. S-a renunţat la traseele iniţiale ale conductelor, pentru că ele au fost regândite. Pentru conducta de gaz a fost necesară autorizaţie pentru a fi modificată. Noile conducte de apă şi de scurgere au fost trase din coloana de instalaţii care traversează WC-ul de serviciu alăturat. Ele au fost direcţionate spre locurile în care vor fi montate chiuveta şi maşina de spălat. Coşul de evacuare al hotei aragazului a fost conectat la coloana de aerisire a fostei cămării. Pereţii au fost placaţi în totalitate cu faianţă iar pe pardoseală a fost montată gresie.