19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialO saptamana de evenimente la Sibiu - capitala culturala europeana

O saptamana de evenimente la Sibiu – capitala culturala europeana

Piesa “Kaspar”, o adaptare dupa un scenariu dramatic inspirat dintr-un caz real, semnata de Marius Olteanu si Carmencita Brojboiu, va fi jucata vineri, 9 februarie, de la ora 19.00, pe scena Teatrului National “Radu Stanca” din Sibiu.
De asemenea, “Pescarusul” lui Cehov, in regia lui Andrei Serban si scenografia lui Andu Dumitrescu, este programat pentru sambata si duminica (10-11 februarie). Maia Morgenstern, Mariana Presecan, Tudor Aaron Istodor, Adrian Neacsu, Marian Ralea, Gelu Potzolli, Andreea Bibiri, Cristina Flutur, Dan Glasu, Cornel Raileanu, Diana Fufezan si Raluca Iani se numara printre actorii ce participa in distributia spectacolului.
O alta piesa ce va fi jucata pe scena aceluiasi teatru este comedia “Take, Ianke si Cadar”, a lui Victor Ion Popa, ce este programata pentru luni, 12 februarie, de la ora 19.00. Regia este semnata de Dan Glasu, iar scenografia de Vasile Rotaru.
Din distributie fac parte actorii Dan Glasu, Aurel Stefanescu, Gelu Potzolli, Rodica Margarit, Barbara Crisan, Eduard Patrascu si Viorel Rata.

Concert pentru pian si orchestra

Pianistul Dorel Golan si dirijorul Stanley Sperber (Israel) sunt protagonistii principali ai concertului de joi al Filarmonicii de Stat din Sibiu. Alaturi de membrii orchestrei, cei doi muzicieni vor performa pe un program cu partituri de Rahmaninov (Concertul pentru pian si orchestra nr. 2 in Do minor, opus 18), Joseph Bardanashvili (Adagio pentru orchestra) si Beethoven  (Simfonia a VIII-a in Fa major, op 93). Concertul incepe la ora 19.00, la Sala “Thalia” din Sibiu.

Expozitii in muzee

”Tezaure Umane Vii” este principalul eveniment dedicat culturii si traditiilor populare romanesti, care se va derula si pe parcursul lunii februarie la Muzeul “Astra”. Acesta poate fi vizitat la Casa “Hermes” din Piata Mica, nr. 11, din Sibiu.
”Traditii uitate” este o expozitie speciala de etnografie, dedicata unor vechi obiceiuri ale comunitatilor de diverse nationalitati din provinciile romanesti.
O expozitie intitulata “Calda intimitate a icoanei pe sticla” prezinta publicului cateva zeci de lucrari ale unor artisti din centrele cu traditie in pictura pe sticla, in special din Marginimea Sibiului (Orlat, Sibiel) si Sambata de Sus (Brasov).

Muzeul “Brukenthal”, un spatiu ce emana cultura

“Salve fiat romuli nepos! Gorzo New Paintings” este titlul expozitiei de pictura si grafica a artistului  Dumitru Gorzo, lucrarile fiind expuse in galeriile de arta contemporana ale Muzeului “Brukenthal” din Sibiu. Evenimentul poate fi urmarit pana la finalul lunii februarie si este unul dintre primele de acest gen deschise in cadrul Programului “Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007”.

Colectii redescoperite

De asemenea, “Baronul Brukenthal. Homo europaeus” este titlul seriei de trei expozitii care fac cunostinta publicului cu principalele piese din vastele colectii de pictura, carte, gravura, tapiserii si mobilier rar ale fostului guvernator imperial al Transilvaniei. “Pinacoteca baronului “, este expozitia dedicata picturilor si gravurilor achizitionate de-a lungul vietii sale de catre acesta, iar “Europa Luminilor si colectionarii sai. Modelul Brukenthal” este expozitia ce prezinta portretul de colectionar indragostit de opere de arta vechi si rare a aceluiasi personaj ilustrativ pentru intreaga epoca in care a trait.
“Capodoperele regasite” este titlul sub care sunt prezentate publicului, si in luna februarie, cele 19 tablouri readuse la Sibiu dupa 50 de ani petrecuti in Muzeul National de Arta de la Bucuresti. Alaturi de acestea sunt oferite vizitatorilor si patru dintre cele opt picturi furate din palatul sibian in mai 1968 si regasite apoi in posesia unui colectionar din Statele Unite ale Americii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă