Sa nu se plictiseasca, electoratul PD-L a nascocit tam-nisam motiunea de pe strada. Putea foarte bine sa o depuna in Parlament, ca tot ameninta Guvernul cu o duzina de motiuni. Pare a fi reactia ofticosului care nu mai este la guvernare. Pedelistii, cu o luna inainte de alegeri, au ramas cu rila placii de patefon blocata: caderea Guvernului. Ca un negustor de iluzii, Boc se targuieste de doua ori pe zi: "Jos Tariceanu!". Acum presedintele pedelist s-ar putea lauda ca pentru prima data in istoria Romaniei a coborat motiunea la popor.
Motiunea speciala, exceptionala, simbolica se doreste locomotiva de campanie, mesaj si sentiment. Numai mintea incalcita a lui Boc poate sa imagineze ca motiunea va fi depusa (unde?) pe 23 noiembrie, dar votata in 30 noiembrie. Cum poate o asemenea motiune sa fie depusa "simbolic si politic"? Daca este "politica", o motiune se depune la locul ei, in Parlament. Motiunea este strict instrument politic de care beneficiaza partidele parlamentare.
Daca motiunea speciala reprezinta coloana vertebrala a campaniei electorale pedeliste, ei bine, este una ieftina, de doi bani, lansata la plesneala – cum se spune. Mult fum pentru nimic.
PD-L, in declaratii, este mereu pregatit sa rastoarne "guvernarea PNL-PSD". N-a aparut inca la rampa sclifosita Turcan, sa ne explice ea ce e cu motiunea simbolica, aceea care nu dovedeste altceva decat ca PD-L este in criza de idei. De ce numai "ei cu ei", "ele"? Cine este? PD-L a lansat astfel o motiune de campanie populista, sa dea jos un guvern care oricum mai are viata o luna. Marea adunare pedelista (biroul director) din 20 octombrie avea menirea validarii listelor. Cum nu erau gata, s-a inventat motiunea simbolica.
Aceasta ultima actiune pedelista este un fel de ritualizare a motiunii, teatralizarea sloganului antiguvernamental "strain de interesele cetatenilor", actiune populist-demagogica sadea. Circ. Cand activistii PD-L vor bantui prin tara si se vor duce cu listele la votanti, acestia nu or sa mai inteleaga nimic: cu ce ajuta o astfel de motiune sa cada Guvernul cu o luna inainte de soroc. Conteaza insa emotia, simbolistica, numai ca multi romani stiu ca PD-L este, de fapt, mostenirea simbolica a FSN.
Simbolic, o asemenea motiune nu va crea asteptarile PD-L pentru un rezultat ultrafavorabil pe 30 noiembrie. Daca s-au gandit ca romanul – pana nu de mult mancator de salam electoral – este bucuros sa mai semneze si el pe ceva, s-au inselat. S-au desteptat, nu semneaza orice. Nu mai reactioneaza la astfel de stimuli, la asemenea trucuri. Desi se vrea o motiune populara, nu va avea efect emotional pentru ca nimeni nu mai crede in eficienta demolarii Guvernului acum.
Ni s-a mai spus ca textul motiunii a fost elaborat cu cetatenii. Motiunile se fac insa pentru Parlament, nu pentru popor. In fond, PD-L cheama cetatenii sa dea jos Guvernul, un fel de indemn la razmerita. Se vrea motiunea revoltei cetatenesti, cand de fapt este un haloimas. Da de lucru electoratului timp de o luna. Ii si vedem pe cetatenii Romaniei cascand gura la motiunea speciala. Are legatura cu cetateanul cum are nuca cu peretele. Textul "ei cu ei, noi cu voi" este neconvingator, dezlanat, neargumentat, redactat in dorul lelii. Mai curand, "ei cu ei, noi intre noi". Alegatorilor li se sugereaza ca nu au alta cale decat cu "noi", adica PD-L, motiunea urmand a fi "validata" de cei care vor vota candidatii lui Boc.
Motiunea speciala este un fel de prelungire a "322", acuzand de-a valma si Parlamentul, si guvernarea. Numai ca in acesti patru ani la guvernare s-a aflat si initiatorul motiunii.
PD-L stie sa inventeze teme de motiuni chiar si pe chestiuni viitoare, cum a fost cazul celei intitulate "Populatia Romaniei va ramane fara caldura la iarna". De unde stie? Daca ar veni la putere PD-L si populatia ramane fara caldura, pe unde scoate Boc camasa?
Celalalt slogan de campanie – "PD-L tine cu tine" – se vrea tot o noua abordare. Boc si Stolojan (care nu vrea sa fie figurant ca parlamentar) isi creeaza propria realitate, au impresia ca misiunea lor este istorica, poate chiar divina printr-o motiune.
S-au cam inmultit realitatile simbolice: coruptie simbolica, condamnari simbolice, lefuri si pensii simbolice, solicitari simbolice, izolari simbolice, prezente simbolice, despartiri simbolice, valori simbolice, intalniri simbolice, amenintari simbolice, acte cu caracter simbolic, sprijin politic simbolic, putere simbolica, mesaje simbolice, masuri simbolice. Or fi existand si voturi simbolice?
Partidului prezidential, pentru care politica a devenit simbolica, ii mai trebuie ceva ani sa se maturizeze. O asemenea motiune populara nu ar trebui sa poarte titlul "Ei cu ei, noi cu voi", ci "Sa traiti bine!".
Boc-iti bine!